Bevetések

2023.11.20. 13:08

Ismét havazott a hegyvidéken

Forrás: ISU

BN-összeállítás

Helyenként a 15 centimétert is elérte a hóréteg Bihar megye hegyvidéki területein, miután az elmúlt hétvégén is havazott ezeken a tájakon. A hegyvidéki üdülőtelepeken, illetve ezek környékén a november 10–12-i hétvégén havazott először az idei szezonban, ekkor rövid ideig fennakadásokat is okozott a hirtelen lehullott csapadék. Az elmúlt hétvégén a hegyimentők jelen voltak Biharfüreden, a Bihar-hágón (Vârtop-Arieşeni), Pádison és Sonkolyoson is, utóbbi területén meg nem havazott.

A hétvégén lehullott hóréteg könnyen olvad, helyenként azonban elérte a 15 centiméteres magasságot is, lezárt utak nincsenek – nyilatkozta szombaton az Ebihoreanulnak Pintér István, a Bihar megyei hegyimentők vezetője.

Forrás: ISU

A hétvégén az esőzések és a havazás miatt kilenc Bihar megyei településen volt szükség a tűzoltók bevetésére. A nagyváradi tűzoltók a megyeszékhelyen az Aleșdului, a Ioan Vidu és a Răspântiilor utcákon kertekből, udvarokról és pincékből szivattyúzták ki a megrekedt esővizet. A Ioan Suciu utcán egy járműre dőlt fát kellett eltávolítaniuk. Az élesdi tűzoltókat az úttestre dőlt fákhoz riasztották: Báródbeznyén (Beznea, Barátka község) az 1-es számú országúton, Feketeerdőn a 108H jelzésű megyei úton és Sólyomkőváron az 1H jelzésű országúton okoztak fennakadást az úttestre esett fák. Hasonló bevetésen voltak a vaskohsziklási, szalárdi és margittai tűzoltók is: a Rézbánya (Băița) és Bihar-hágó (Vârtop) közötti 75-ös jelzésű országúton, a 19E jelzésű úton, Szalárdon, illetve Papfalván adták meg magukat a kedvezőtlen időjárási körülményeknek a fák. Elárasztott udvarokhoz riasztották a székelyhídi és tenkei tűzoltókat is. Egyik esetben sem történt személyi sérülés. A hétvégén Bihar megyére sárga jelzésű riasztás volt érvényes az esőzés, illetve havazás miatt.

Forrás: ISU

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában