Csúcstámadás

2023.11.08. 18:01

Hatodik nyolcezreséről tartott élménybeszámolót Varga Csaba

Legutóbbi sikeres csúcstámadásáról számolt be Varga Csaba nagyváradi hegymászó a Polgári Esték rendezvénysorozat keretében kedden kora este. Az esemény helyszíne a váradi római katolikus püspöki palota alagsorában található Fix Makerspace nagyterme volt.

János Piroska

A Nanga Parbat meghódításáról tartott beszámolón teljesen megtelt a Fix Makerspace nagyterme. Az érdeklődőket a szervező Magyar Polgári Egyesület képviseletében Nagy József Barna köszöntötte, majd Csomortányi István vette át a szót, aki köszönetet mondott a hegymászónak azért, hogy kitartásával, teljesítményével inspirálja a közösséget. Varga Csaba július másodikán hódította meg hatodik nyolcezresét, a Pakisztán és Kasmír határán fekvő „gyilkos hegyként” is emlegetett Nanga Parbatot. A 8125 méter magas hegy azért is számít különös kihívásnak, illetve nehéz vállalkozásnak, mivel megközelítőleg négyezer méteres szintkülönbséget kell legyőzzön a hegymászó, az alaptábor ugyanis 4200 méter magasan fekszik, nehézséget jelentenek továbbá a függőleges sziklafalak is. A keddi előadáson a hegymászó a 30 napos expedíció szakaszaival, az utazással, az akklimatizációs körök tapasztalataival és magával a csúcstámadással, annak nehézségeivel ismertette meg a közönséget, ugyanakkor beszámolója elején megemlékezett az idén elhunyt két magyar hegymászóról, Győrffy Ákosról és Suhajda Szilárdról. Mint elmondta, utóbbi hegymászótársa eltűnésekor – ami szinte napra pontosan tíz évvel Erőss Zsolt tragédiája után történt – már tudta, hogy el fog indulni a Nanga Parbat megmászására, viszont erről nem nyilatkozott, csak az induláskor adott egy interjút, amit követően csúcshódítása nagy médiavisszhangot keltett, köztük több kritikát is kapott. A váradi hegymászó elmondása szerint azonban ezek az expedíciók nem „orosz rulett”-szerűek, jól megszervezett előkészületek állnak mögötte. A szóbeli beszámoló mellett Varga Csaba levetítette az expedíció mozzanatait, köztük a csúcstámadást bemutató kisfilmet is, majd a közönség kérdéseire válaszolt.
A nagyváradi alpinista a ma élő legtöbb, 8000 méternél magasabb hegycsúcsot meghódító magyar hegymászó. Pótlólagos oxigén és serpák, vagyis magashegyi teherhordozók segítsége nélkül eddig hat csúcsot mászott meg: 2013-ban a Gasherbrum II-t (8035 méter), 2014-ben a Broad Peaket (8051), 2017-ben a Manaszlut (8163), 2019-ben a Gasherbrum I-t (8068 m), 2021-ben a Dhaulagirit (8167), idén pedig a Nanga Parbatot (8125 m).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában