Tram train

2023.11.22. 16:35

Fölöslegesnek tűnik a Lacul Roșu utcai villamosvasút

Több gondot okozhat, mint amennyit megold a nagyváradi Lacul Roșu utcára tervezett tram train, azaz villamosvasút. Az ottani lakók legalábbis nagyon aggódnak az elképzelés miatt.

Fotó: Pap István

BN-összeállítás

A tervezett villamosvasút-vonal a Corneliu Coposu utcai villamosvágányból indul majd ki, és az elképzelések szerint az út közepén fog haladni, ott, ahol jelenleg zöldövezet van, majd az utca másik végén az autómosó és a McDonalds étterem között tér majd le jobbra a Ștefan cel Mare sugárúton, hogy néhány száz méter után csatlakozzon a vasútvonalhoz. A nemrégiben bejelentett ötlet megdöbbentette a környéken lakókat, annál is inkább, mert bár a váradi villamosvasút tervei már mintegy két éve készülnek, ezeket mindeddig a legnagyobb titokban tartották, így mindenkit váratlanul ért a Lacul Roșu utcát érintő elképzelés. „Lehet, hogy a város szándéka nemes, de attól tartok, hogy a dolgok rosszul fognak elsülni. Felszámolják a parkolóhelyeket, zaj és nagy forgalom lesz, és mi leszünk ennek az egésznek a kárvallottjai” – fejtette ki egy környékbeli lakos a helyi sajtónak.

Fotó: Pap István

A nagyváradi metropolisz övezet vasúti közlekedésének fejlesztésére irányuló projektet már két éve készítik elő, de a megyei és a váradi helyi önkormányzat a dokumentációt mindeddig nem hozta nyilvánosságra, hogy ne veszélyeztessék a finanszírozás elnyerésének az esélyeit. Mint azt már megírtuk, erre a projektre összesen 235 millió eurót akar lehívni a város és a megye uniós forrásokból. A nagyszabású projekt magába foglalja villamos- és vasútvonalak felújítását és egységes vonalak kialakítását, amelyek képesek használni a Román Államvasutak (CFR) 25.000 voltos és a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) 600 voltos feszültségű hálózatát is. A beruházás keretében állomásokat, peronokat és gyalogos felüljárókat is építenek. Az nagyon jó elgondolásnak tűnik, hogy vasútvillamossal lehet majd közlekedni Nagyvárad és Kardó, valamint Bors, illetve Körösszeg között, de már a projekt bemutatásakor meglepetést keltett, hogy a Lacul Roșu utcán is ilyen vonalat akarnak építeni. Akkor lapunk kérdésére válaszolva Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke azt mondta, hogy a Lacul Roșu utcán és környékén lakóknak nem áll rendelkezésükre jelenleg tömegközlekedési eszköz. Csakhogy amint azt már akkor jeleztük, ha megvalósul a terv, akkor a Lacul Roșu utcán, és ettől néhány száz méterre az Olimpiadei utcán is fog villamos haladni. Másfelől pedig egy új buszjárattal vagy egy meglévő buszjárat útvonalának a módosításával könnyebben és sokkal olcsóbban orvosolni lehetne a tanácselnök által említett hiányt.

Nem meglepő, hogy az érintett utcán és környékén lakókat felháborította az ötlet. „A mi véleményünket senki sem kérdezte” – mondta a Bihoreanulnak Varvara Lăzău, a Lacul Roșu Lakótársulás ügyvezetője. Az utca közepén egy kis zöldövezet, valamint játszótér, a zöldövezet két oldalán pedig parkolóhelyek vannak, és az utca egyes szakaszain parkolni lehet a járdák mentén is. A Lacul Roșu utca tulajdonképpen azon ritka helyek egyike Nagyváradon, ahol van elég parkolóhely. Ha megépül a vasútvillamos, akkor egyrészt valószínűleg felszámolják a zöldövezetet és a játszóteret, másfelől pedig odalesznek a parkolóhelyek is, ami az ottani lakók egyik legnagyobb félelme. „A lakótársulásnak kiutalt parkolóhelyeket szétosztottuk lakóhelyi parkolóhelyekként. Ha a polgármesteri hivatal felszámolja azokat, akkor a lakóknak nem lesz hova vinniük az autóikat” – mondta Nicolae Gligan, az említett lakótársulás elnöke. De még ennél is rosszabb következhet egyes ott lakók számára: vannak, akik attól félnek, hogy az önkormányzat kisajátítja majd a házukat, hogy parkolóhelyeket alakítson ki a helyükön, mint tette azt Váradszőllősön és a város más pontjain is. A parkolóhelyek kérdése annál égetőbb, mert az egyetlen szabad területen, ahol a környéken parkolóházat lehetett volna építeni, konkrétan a Lacul Roșu és a Ștefan cel Mare sugárút sarkán végül se parkolóház, se zöldövezet nem lett, hanem egy McDonalds épült oda. A közösségi médiát is ellepik a tervet kritizáló megjegyzések, melyekben azt kifogásolják, hogy nincs egy szaktanulmány, ami kimutatná, mi lenne a legoptimálisabb megoldás, mások attól félnek, hogy nagy lesz a zaj az utcán, és vannak, akik szerint a forgalom megkönnyítése helyett forgalomtorlódás lesz ott, különösen a Lacul Roșu és a Ștefan cel Mare út kereszteződésében, ahol a villamosvasút az autómosó és a McDonalds között fog ráfordulni a sugárútra. Vannak, akik amiatt értetlenkednek, hogy miért nem az Olimpiadei utcai villamossínket hosszabbítják meg a vasútállomásig, illetve miért nem a Transilvaniei úton építenek villamosvasút-vonalat, az ugyanis egy sokkal sűrűbben lakott terület és lenne elegendő hely is egy ilyen elképzelés megvalósítására.

Több a kérdés, mint a válasz

A terv ötletgazdáinak egyelőre nincsenek pontos válaszaik a felvetett problémákra és aggályokra. Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke hangsúlyozta is: „Még nincsenek végleges megoldások. A megvalósíthatósági tanulmányokat az elkövetkező hónapokban fogjuk egységesíteni egyetlen dokumentációban. Csak ezután fogunk tudni közvitákat tartani és közlekedési tanulmányokat készíteni”. Lényegében ugyanezt mondta a Lacul Roșu utcai beruházás tervéről Florin Birta, Nagyvárad polgármestere is, amikor hangsúlyozta, hogy ez még egy készülőben lévő tervezet. „Egyelőre nem tudjuk, hogy hány parkolóhelyet szüntetünk meg, hová helyezzük át őket, és hogy más parkolóhelyekért fogunk-e kisajátításokat végrehajtani. Majd meglátjuk…” – fogalmazott az elöljáró.

Fotó: Pap István

A legkisebb rossz

A villamosvasút megvalósíthatósági tanulmányának egyik készítője Marius Ionașcu mérnök, aki annak az Abed Nego cégnek a tulajdonosa, amely a később leomlott Kálvária-dombi építkezést végezte. A mérnök a Bihoreanul hetilapnak azt nyilatkozta, a terveket úgy dolgozták ki, hogy az a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon. Ezért a meglévő vasútvonalat használták fel, és csak egy villamosvasút-vonalat terveztek, hogy a sínpálya lehetőleg elférjen az állam és az önkormányzat tulajdonában lévő telkeken. A mérnök szerint a Lacul Roșu utca volt az egyetlen olyan pont, ahonnan meg lehet valósítani az összeköttetést a vasúti sínekkel. Kifejtette, hogy a vonal meghosszabbítása közvetlenül az Olimpiadei utcai villamossínektől a vasútállomásig olcsóbb lett volna, „De az műszakilag megvalósíthatatlan, mert az állomás előtt fogják kialakítani a közúti aluljárókat. Hasonlóképpen, ahhoz, hogy a vonalat a Transilvaniei utcáig vigyük, több parkolóhelyet kellett volna feltörni, mint a Lacu Roșun, és a Ștefan cel Mare úton egy tömbházat is le kellett volna bontani ahhoz, hogy elérjük a vasúti síneket” – érvelt a mérnök. Hozzátette, hogy az elképzelések szerint a Lacul Roșu utcán lévő, a zöldövezetre merőleges parkolóhelyeket nem megszüntetik, hanem átalakítják úgy, hogy párhuzamosak legyenek a leendő villamosvasút-pályával. Ionașcu azt is állítja, hogy a villamosvasút a parkolóhelyek és a zöldövezet között fog elhaladni, azt sugallva ezzel, hogy sem a parkolóhelyekben, sem a zöldövezetben nem fog különösebb kár esni. Ami a helyszínt ismerve aligha hihető, főként annak tudatában, hogy a sínpálya mellé kerítést is állítanak majd. Ma még nem tudni, hogy pontosan hány parkolóhelyet, hány épületet és mekkora zöldterületet fog érinteni a beruházás. „Ezt majd a nagy projekt során döntik el” – tette hozzá végül Marius Ionaşcu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában