Ünnep

2023.11.30. 19:43

Elkezdődött a karácsonyi vásár Nagyváradon

Az eső és a szeles idő sem szegte kedvét a váradiaknak, hogy kilátogassanak Nagyvárad főterére november 30-án kora este, amikor is pontban 18 órakor felkapcsolták az ünnepi díszkivilágítást.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

Idén is az ünnepi fények felkapcsolásával vette kezdetét a karácsonyi vásár Nagyváradon. A korábbi évek szokásához híven, ezúttal is a Szent László-tér közepén állították fel a gömbökkel és fényfüzérekkel feldíszített karácsonyfát, és ez előtt kapott helyet a fényeket beindító főkapcsoló állványa. Már 17.30 után gyülekeztek a fiatalok és a kisgyermekes családok az esős és hideg idő ellenére is. Nagyon sokan indultak útnak gyalog vagy villamossal, éppen ezért kellett volna néhány kiegészítő szerelvényt indítani a központ felé haladó villamosjáratok esetében 17 és 18 óra között, mivel a fények felkapcsolására igyekvő emberek zsúfolásig megtöltötték a 15–20 percenként közlekedő villamosokat. A rossz idő miatt nem voltak annyian, mint a korábbi években, de így is nagyon sokan gyülekeztek a főkapcsoló állványa körül, ahol a visszaszámlálást követően Florin Birta polgármester és a szerencsésebb gyerekek közösen kapcsolták fel a díszkivilágítást és ezzel jelképesen a karácsonyi vásár is megnyílt.

Fotó: Visit Oradea 

Idén nem csak a karácsonyfa borult fénybe, hanem a főtér emblematikus épületei is. A hagyományos belvárosi fényfüzérek és figurák mellett idén a nagyváradi városháza épületét, a görögkatolikus püspöki palotát, a Fekete Sas-palotát, a Moskovits-palotát és a Deutsch-házat is feldíszítették nagy méretű gömbökkel, füzérekkel, különböző méretű karácsonyfákkal, jegesmedvékkel és díszszalagokkal. Karácsonyi fényekben pompázik továbbá a Szent László-híd, a Bémer tér (Piața Ferdinand) és a sétáló utca (Republicii) is. Florin Birta a helyszínen örömét fejezte ki, hogy az esős idő ellenére sokan kilátogattak a karácsonyi vásárra és a fények felgyújtására. A továbbiakban részletezte milyen látványosságokkal és programokkal várják idén a vásárra kilátogatókat.

Ahogy már korábban is megírtuk, a karácsonyi vásárt november 30. és december 26. között szervezik meg, hétfőtől péntekig 16–22, míg hétvégén 12–22 óra között, viszont a díszkivilágítás vízkeresztig őrzi majd az ünnepi hangulatot a városban. Az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is felállították az óriáskereket a Szent László téren, ahogy az étel-, az édesség- és a különböző szuvenírárusok is jelen vannak. A görögkatolikus püspöki palota előtt helyet kapó házikókban különböző édességeket, játékokat, karácsonyi díszeket, ajándéktárgyakat és kézműves termékeket, bizsukat, bőr és szőrme árukat, sajtokat és hentesárukat, forralt bort, teát, karácsonyi puncsot lehet vásárolni, de jelen vannak a Könyvmentők is. A vásár idején idén immár 15. alkalommal szervezi meg az Egy bögrényi boldogság elnevezésű jótékonysági akciót a Nagyváradi Rotaract Klub. Az összegyűlt pénzből ezúttal a Nagyváradi Down Egyesület központját szerelik fel a downszindrómás személyek fejlesztéséhez szükséges eszközökkel.

A karácsonyfa mellett kapott helyet a Mikulás háza, ahol maga a fehérszakállú köszöntötte a gyermekeket már a vásár első napján is. A Mikulással a továbbiakban a következő időpontokban találkozhatnak a gyerekek: december 1–3. között, december 5-én, december 8–10. között, december 15–17. között, december 22-én, december 23-án minden nap 19–21 óra között, míg december 24-én 15–17 óra között. A kicsiket továbbá egy körhinta is várja a főtéren. Újdonságnak számít, hogy a környezetkímélő, 480 négyzetméteres műjégpályát a Bémer/Ferdinand téren állították fel. Néhány vállalkozó kedvű fiatal már az esőben is kipróbálta a pályát, ahol egyébként korcsolyázást segítő jégpingvineket is igénybe lehet venni.

A főtéren felállított színpadon a román kolindák és nemzetközi karácsonyi dalok mellett Bihar megyei hagyományokat felelevenítő előadások is lesznek. Ezen a hétvégén pénteken 20 órától Nicola lép fel, december 2-án ugyancsak 20 órától pedig Alexandra Ungureanu. December 3-án, 6-án, 9-én, 10-én, 13-án és 15-én 20 órától a Bihorul Népi Együttes eleveníti fel a régi karácsonyi dalokat és hagyományokat. December 8-án 20 órától a Biu Marquetti & Band lép fel a nagyszínpadon, december 10-én 21 órától Ștefan Hrușcă, míg december 23-án 20 órától a Blue Noise Acapella.

A nagyváradi karácsonyi vásár alkalmával idén is megrendezik a „Jó cselekedetek városa” elnevezésű jótékonysági akciót. Ennek keretében a bukaresti Radio Zu a nagyváradi Szent László térről sugározza adását december 16–22. között, adakozásra buzdítva a váradiakat, hogy anyagi támogatásukkal segíteni tudjanak a rászorulóknak. A Radio Zu üvegstúdióját és mobilházát ezúttal is a főtéren állítják fel, a munkálatok az elmúlt hétvégén kezdődtek el.

További információkért keressék fel az esemény közösségi oldalát. A karácsonyi vásárt a Visit Oradea Egyesület szervezi a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal támogatásával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában