Beruházás

2023.11.02. 16:55

Bezárják jövőre a régi utasterminált a nagyváradi repülőtéren

A nagyváradi nemzetközi repülőtér új utastermináljának bővítéséről, illetve korszerűsítéséről tartott közös sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt a helyszínen Călin Gal, a megyei tanács alelnöke és Răzvan Horga, a repülőtér vezérigazgatója.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Călin Gal, a megyei tanács alelnöke felidézte, hogy a munkálatok június végén kezdődtek, és körülbelül 65–70 százalékban elkészültek, ami azért lényeges, mert az európai uniós finanszírozással, a nagyberuházások operatív programja (POIM) keretében megvalósuló beruházásnak 2023. december 31-ig le kell zárulnia. Utána, a jövő év elején még el kell intézni néhány formaságot, így vélhetően 2024 első harmadában nyitják majd meg az utasforgalom előtt a korszerűsített terminált. 

Az elöljáró hangsúlyozta, hogy a céldátum teljesítése érdekében megszakítás nélkül, éjjel-nappal, még hétvégén is dolgoznak. Ez a befektetés közel 35 millió euró költségvetésű, és egy nagyobb szabású projektnek a része, melynek teljes értéke 70 millió euró. Ebbe tartozik bele a kifutó-, illetve leszállópályának a meghosszabbítása, a védőkerítésnek és a belső utaknak az építése, a biztonsági és egyéb berendezéseknek a beszerzése. A cél, hogy ne csupán Nagyvárad, hanem egész Bihar megye fejlődjön, és ehhez kapcsolódik közvetve az is, hogy fejlesztik ezzel párhuzamosan a közúti és a vasúti infrastruktúrát is.

Răzvan Horga, a repülőtér igazgatója kifejtette, hogy a bővítéssel az utasterminál hasznos felülete 2925 négyzetméterről csaknem 12.500 négyzetméterre nő. Ennek köszönhetően egyetlen épületben valósulhat meg mind a nemzetközi, mind a belföldi utasforgalom, illetve úgy alakítják ki a belső tereket, hogy már Románia esetleges schengeni csatlakozására is gondoltak. Kialakítanak üzlethelyiségeket, egy játéksarkot és adminisztratív helyiségeket is. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy miután használatba adják a kibővített terminált, a régit bezárják, illetve megpróbálnak más rendeltetést találni neki, de az biztos, hogy utasforgalom lebonyolítására többé nem fogják használni.

Dan Augustin Mureșan művezető mérnök arról számolt be, hogy környezetbarát megoldásokat alkalmaznak. Például padlófűtés lesz geotermikus energia felhasználásával és a tetőre napelemeket szerelnek. Ugyanakkor több parkolóhely, összesen 320 férőhely fog az utazóközönség rendelkezésére állni. A munkálatokat egy konzorcium végzi, melynek generálkivitelezője a bákói SSAB AG cég.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában