Tárlat

2023.11.07. 14:24

Áprily Lajosról nyílt kiállítás a Lorántffy-gimnáziumban

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a leányfalui Hitel Múzeum-Galéria szervezésében kedd délelőtt Áprily Lajos életéről és költészetéről nyílt kerítéskiállítás a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázim Szacsvay utcai kisépületének udvarán.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A megjelent diákokat Módi Kinga iskolaigazgató üdvözölte, aki megjegyezte: számára azért fontos, hogy ez a kiállítás Nagyváradra érkezett, és az, hogy Áprily Lajos ne csak a tananyagban jelenjen meg, mert a költőhöz hasonlóan ő is Brassóban született, és a róla elnevezett líceumban tanult. Demeter Katalin konzul örömének adott hangot, hogy az ő szülőhelyére, Váradra is eljutott ez a tárlat, majd kiemelten köszöntötte dr. Szász István Tas közírót, költőt, kultúraszervezőt, valamint Nyíri Csabát, Leányfalu nyugalmazott polgármesterét.

Szász István Tas arról beszélt: talán furcsának tűnhet, hogy Magyarországról lett idehozva egy Áprily-kiállítás, de ez nem a véletlen műve, mert Leányfalu – ahogy mondani szokta – az erdélyi kultúrának egy „kicentrifugált szigete”, ahol ő létrehozott egy Erdélyről szóló múzeumot, pontosabban a Hitel folyóirat múzeumát. Áprily pedig Leányfalu közelében, a most már róla elnevezett völgyben élt és alkotott Magyarországon. Trianon után ugyanis az elbizonytalanodott helyzet miatt nagyon sokan – főleg hivatalnokok és értelmiségiek – elhagyták Erdélyt, mert nem voltak hajlandók megalázkodni és felesküdni a román királyra. Azt hitték, hogy ez csak ideiglenes állapot lesz, de mint tudjuk, nem így történt. Több mint 200 ezren mentek ki, vagonokban éltek, az utolsó vagonlakó 1927-ben hagyta el a ferencvárosi pályaudvart.

Ez volt a tömeges kivándorlás, de akik itt maradtak, azok közül is többen távoztak később, a teherbírásuktól függően. Áprily 1929-ben ment át Magyarországra, de ott is tovább szolgálta az összmagyar ügyet – Budapesten például a Baár-Madas Református Gimnáziumot ő emelte arra a szintre, aminek köszönheti hírnevét ez az iskola. Elment Ravasz László püspök is, aki a nemzet fővárosában lett a Kárpát-medencei magyarság ügyének egyik legnagyobb szószólója. 1944-ben pedig kényszerű módon elhagyta Erdélyt Tamási Áron is. „Így szóródtunk szerteszét a világban, s váltunk tulajdonképpen világnemzetté, de összetartozunk, s a jelenlegi magyar kormány ezt az egységet, a nemzettudatot próbálja erősíteni” – magyarázta a lorántffys diákoknak Szász István Tas. A tárlatnyitó után az egyik teremben, egy rendhagyó irodalomóra keretében Kiss Törék Ildikó színművész olvasta fel Péterfy Sarolt irodalomtörténésznek, Áprily Lajos dédunokájának a költőről szóló üzenetét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában