Egészségügy

2023.11.05. 13:55

Alkalmazás segítségével nyújtanának tájékoztatást a betegek hozzátartozóinak

A Bihar megyei kórház sürgősségi osztályára beutalt betegekről a hozzátartozók valós időben fognak tájékoztatást kapni, ismertette dr. Hadrian Borcea, a SMURD mentőszolgálat vezetője a tesztelés alatt álló új telefonos alkalmazás lényegét.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A mentőorvos a bihon.ro-nak nyilatkozott a tesztelés alatt álló, betegforgalmat követő applikációról, amelyet hamarosan bevezetnek a Bihar Megyei Klinikai Kórház sürgősségi osztályán. Hadrian Borcea kijelentette, hogy szükséges egy ilyen alkalmazás, mert „azok a betegek, akik a kezelési helyszínekre kerülnek, csak azt követően érintkezhetnek a hozzátartozókkal, hogy az összes eljárás lezárult és megtörtént a szakorvosi konzultáció. A váróteremben várakozó családoknak gyakran az az érzésük, hogy semmi sem történik, hogy leállás van. Ezért kitaláltunk egy olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy a betegek családjait folyamatosan, valós időben tájékoztassuk. (…) Tavaly télen találkoztunk három fiatal informatikussal, akik hallva erről az ötletről, felajánlották, hogy belevágnak egy alkalmazás fejlesztésébe, ami egy időtengelyt mutat és arra kerülnek rá olyan pillanatok, mint: laboratóriumi vizsgálat, kardiológiai konzultáció, sebészeti konzultáció stb., minden további részlet nélkül. Nem fogunk adatokat tárolni a vizsgálati eredményekről vagy részletes orvosi információkról. Ezeket továbbra is a beteg orvosa fogja megadni” – foglalta össze Hadrian Borcea.

Az alkalmazás lehetővé teszi a szóbeli kommunikációt is, de legfőképpen arra helyezi a hangsúlyt, hogy a család valós időben lássa, mi történik a hozzátartozójával a kórházban. „Ha a beteget nem kell azonnal kezelésre vinni, akkor a nővér megállapítja a szükséges vizsgálatokat, amiket el kell végezni. Attól a pillanattól kezdve pedig, hogy az orvos elrendeli a vizsgálatokat, röntgenfelvételeket vagy CT-vizsgálatokat, a család látni fogja az alkalmazáson, hogy mit javasoltak, mit kell tenni a pácienssel, és mikorra végeztek vele. A laborvizsgálatok például átlagosan egy órát vesznek igénybe, és ezt látni fogják az alkalmazásban. Fontos, hogy a hozzátartozók valós időben láthassák szinte minden beavatkozásunkat” – emelte ki Borcea. Az orvos hozzátette: az alkalmazás azt is meg fogja tudni jósolni, hogy mennyi időt vesz igénybe a páciensek kezelése és kivizsgálása. A várhatóan decembertől beinduló applikáció azért is nagyon hasznos, mert nagy terhet levesz az orvosok és asszisztensek válláról, akik a kezelés és gyógyítás közben amúgy sem érnek rá a családot tájékoztatni, de a hozzátartozóknak ezt a természetes és érthető igényét fogja kielégíteni az alkalmazás. Az applikáció az egészségügyi személyzet számára is hasznos, mert „Nagyon gyakran egy betegnek nem csak egy kezelőorvosa van. Két vagy három nővér is kezeli ugyanazt a beteget. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy az egészségügyi szakemberek között továbbítsuk az információkat a már elvégzett teendőkről. Emellett a műszakvezető orvosok nyomon követhetik, ha egy beteg túl sokáig várakozik a felvételi részlegen, könnyen utánajárhatnak annak, hogy mi az oka annak, ha egy vizsgálati eredmény nem érkezett meg, és így könnyebben be tudnak avatkozni. Műszakváltáskor, amikor az orvosok és ápolók hazamennek, és az új műszakba érkeznek a kollégák, az alkalmazás lehetővé teszi, hogy minden információt elküldjenek a távozók az érkezőknek” – osztotta meg a részleteket Hadrian Borcea. Az alkalmazás tehát várhatóan decembertől lesz hozzáférhető a hozzátartozók számára, akik egy QR-kódot fognak kapni, hogy hozzáférhessenek a beteg adataihoz. A Bihar megyei SMURD mentőszolgálatnál a várakozási idő maximum hat, az átlagos várakozási idő pedig négy óra, ami az európai átlag alatt van. „Mi nem utasítunk el egyetlen beteget sem, de az embereknek meg kell érteniük, hogy bizonyos helyzetekben hosszú a várakozási idő, mert a rendszer túlterhelt a nem sürgős esetek miatt” – tette hozzá végül Hadrian Borcea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában