Beszámoló

2023.10.18. 15:35

Zenés könyvbemutatót tartottak Hegyközcsatárban

Frigyesy Ágnes Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró, fotóriporter, a Magyar Ezüst Érdemkereszt állami kitüntetés tulajdonosa, a Budapesti Székely Kör elnöke mutatta be három kötetét a múlt héten a hegyközcsatári református templomban.

BN-összeállítás

A zenés könyvbemutató Miklós Csaba Péter református lelkipásztor áhítatával kezdődött múlt szerdán, aki igemagyarázatát a Zsid. 11:27. verseire alapozta. „Hit által hagyta oda Egyiptomot, nem félvén a király haragjától; mert erős szívű volt, mintha látta volna a láthatatlant.” „Frigyesy Ágnes mind a három könyvében hűséges tanúságtevőkkel foglalkozik, akik szenvedéseik között sem adták fel a reményt, a szolgálatot” – hangzott el többek között az igehirdetés rendjén. Az áhítat után az egyházközség főgondnoka, Tóth Zsigmond Béla ismertette Frigyesy Ágnes Szalézi Szent Ferenc-díjas újságírónak, fotóriporternek, a Magyar Ezüst Érdemkereszt állami kitüntetés tulajdonosának, a Kecskeméti Rózsahölgyek Társasága tagjának, a Budapesti Székely Kör elnökének életútját, míg Miklós Csaba Péter lelkész Lukácsy Katalint, a Magyar Arany Érdemkereszttel, miniszteri Művészeti Életműdíjjal kitüntetett Béres Ferenc-díjas színművészt, előadóművészt, dalszerzőt, írót mutatta be az egybegyűlteknek. Utóbbi két alkalommal is egyházi és saját énekekből álló összeállítással örvendeztette meg a jelenlévőket.

 

Orosz Balázs Norbert, a gyülekezet kántora Az Úr csodásan működik – Erdélyi nagy tanúságtevők (Ferencz Béla Ervin OFM, Tőkés István, Bíró Antal János OFM) című könyvből olvasott fel részleteket, míg Frigyesy Ágnes és Miklós Csaba tolmácsolásában az Íme, az én szeretett fiam! – Böjte Csaba ferences kisebb testvéri küldetéséről szóló kötetből hangzott el egy-egy részlet.

„A könyvekben bemutatott személyek példát mutatnak számunkra is hitben, szeretetben, szolgálatban. (…) Ők mindig Isten karjaiban tudták magukat, a legnehezebb időszakokban is állhatatosan megmaradtak az Istenbe vetett hitben” – hangzott el a könyvbemutató során, melyből az is kiderült: Frigyesy Ágnes családja is sokat szenvedett, tűrt az elmúlt rezsim diktatórikus elnyomása során, de mindig, minden időben megtartották keresztyén hitüket, szolgálati alázatosságukat.

Az Íme, az én szeretett fiam – Böjte Csaba ferences kisebb testvéri küldetéséről szóló, gazdagon illusztrált kötetben Frigyesy Ágnesnek a ferences testvérrel 2003-ban, tehát épp húsz éve készített interjúja olvasható. A másik kötetnek a szerző Az Úr csodásan működik címet adta, és több mint két esztendő kitartó kutatómunkájával, számtalan utazással és dokumentumok gyűjtésével készült el a három nagyinterjú, amely a könyv alapját képezi. A szerző szeretettel és nagyrabecsüléssel beszélt interjúalanyairól, hiszen Ferencz Béla Ervin, Bíró Antal János ferencesek, Tőkés István református lelkész, teológus, vagy Harangozó Ferenc pápai prelátus, a Burg Kastl magyar gimnázium volt igazgatója (akiről a Legyen meg a Te akaratod című kötet szól) részben a kommunista diktatúra áldozataivá váltak, a sokéves börtön, mellőzöttség elviselése mellett pályájuk kibontakozását is akadályozta a rendszer. De igaz rájuk ama nemes gondolat: Devictus Vincit! Vagyis legyőzetve győztek. Szabadulásuk után hitüket, magyarságukat megőrizve szolgálták tovább Istent és népüket, hangzott el.

A könyvbemutató dedikálással ért véget, majd a vendégeket szeretetvendégségben részesítették.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában