Reptér

2023.10.28. 09:24

Tenderpályázatot hirdettek egy magán légitársaság kiválasztására

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Rendkívüli gyűlést tartott a virtuális térben péntek délután a megyei tanács, melynek egyik előterjesztése arra vonatkozott, hogy válasszanak ki egy magán légitársaságot, ami hazai és nemzetközi légijáratokat működtessen a nagyváradi repülőtérről. A helyi tanács egy nappal korábban fogadott el egy hasonló határozatot, s miután most a megyei képviselő-testület is meghozta ugyanezt a döntést, az Air Oradea Légitársaság közösen a két önkormányzattal, már meg is hirdette a tenderpályázatot, mely a társulási szerződés feltételeinek a meghatározására is kitér. 

A megyei tanácsülésen Ilie Bolojan elnök kifejtette, hogy azokat az ajánlattevőket favorizálják, amelyek a legkisebb összegért vállalják a társulást. Ugyanakkor az is előnynek számít, ha egy légitársaság nagyobb méretű repülőgépeket tud rendelkezésre bocsátani, vagy sűrűbben képes járatokat üzemeltetni. Külön pontozzák a charterjáratokat, mivel ezek kényelmet jelentenek a váradiaknak, és plusz bevételeket a repülőtérnek. Azt akarják, hogy kötelezően legyen legalább heti öt vonaljárat Bukarestbe, legalább három vonaljárat Londonba és opcionálisan egy vagy több charterjárat releváns desztinációk felé, magyarázta a megyei tanács elnöke. Emellett az ajánlattevők legalább három év tapasztalattal kell rendelkezzenek a polgári légiközlekedésben hazai és nemzetközi járatokkal; az utóbbi két évben folyamatosan kellett, hogy működtessenek vonal- és charterjáratokat; az utóbbi három évben legalább egymillió utast kellett szállítsanak és már működtetniük kellett eddig is vonaljáratokat Bukarest és London desztinációkkal.

Elhangzott az is, hogy november végén, azt követően, hogy kikérték egy tanácsadói szolgáltatással foglalkozó cégnek a véleményét, rögzítik a társulás részleteit úgy, hogy indulhassanak új járatok, és a partnerség a kiválasztott légitársasággal előnyös legyen az Air Oradea számára. November 10-ig igényelhetnek pontosításokat a jelentkező légitársaságok, az Air Oradea ezeket november 17-ig megválaszolja, ajánlatokat pedig november 29-ig várnak.

Mint ismeretes, a térség gazdasági fejlődésének indokával az Air Oradea Légitársaságot 2021 októberében alapította a megyei tanács és a nagyváradi polgármesteri hivatal azzal a céllal, hogy fellendítse piaci versenyhelyzeti körülmények közt a repülőtéri légiforgalmi tevékenységet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában