Beszámoló

2023.10.17. 08:32

Szacsvays lányok látogatása a Nagyváradi Egyetemen

BN-összeállítás

Az RMDSZ Nőszervezetének kezdeményezésére Bihar megyében október 11–17. között első alkalommal rendezték meg a lányok nemzetközi napja (október 11.) alkalmából azt a rendezvénysorozatot, amelyhez a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola is csatlakozott. A váradi tanintézmény a STEM-nevelésre fókuszált, ami a tudományok, technológia, mérnöki pálya és a matematika területeire irányítja a lányok figyelmét. Bittenbinder Mária mérnöknő segítségével került megszervezésre a Nagyváradi Egyetem laborjainak meglátogatása. A nyolcadikos lányokat Tăut Eliza igazgatónő és Pásztor Gabriella magyartanárnő, a váradi nőszervezet elnöke kísérte el. 

 

Íme, néhány résztvevő véleménye erről az eseményről: "Számomra azért volt érdekes az egyetemen tett látogatás, mert rengeteg labor és osztályterem volt. Óriási az egyetem, és még csak nem is egy épületből áll. Megtekinthettünk rengeteg kitömött állatot, fosszíliát és gépezetet. Nekem különösen a biológia laborok tetszettek." (Kovács Maya, VIII.B). "Az egyetemen sok érdekes dolog volt. Voltak régebbi épületek, amelyek 1912-ben épültek. Láthattunk növényekkel teli akváriumokat. A lótuszvirágról is szó esett. Érdekes volt, amikor a mikroszkóppal baktériumokat tekinthettünk meg. Később kitömött állatokat is láthattunk, amelyeket kezünkbe is vehettünk. A napelemekről is beszéltünk. Parfümökről is mondtak pár érdekes dolgot. A fűtésről is beszéltek és mutattak rá példát. Számomra nagyon érdekes volt ez az egyetem, és ami még nagyon tetszett, hogy gyönyörű nagy udvara volt és kedves tanárok, professzorok fogadtak." (Lakatos Lara, VIII. A) "A Nagyváradi Állami Egyetem sok dologgal foglalkozik, például környezetvédelemmel és természettudománnyal, ezekbe mi is betekintést kaptunk. Mikroszkópok alatt nézhettünk meg érdekes mintákat, kígyó levedlett bőrét tapinthattuk, és még sok más olyan érdekes dolgot láthattunk, amelyek megismerésére máskülönben nem lenne lehetőségünk. Az energiáról is szó esett, szélerőművek, napelemek használatát magyarázták, ezzel minket is bíztatva arra, hogy napelemet használjunk a jövőben." (Szilágyi Rebeka, VIII. B) "Mikor átmentünk a másik épületbe, megmutatták a gépeket, és rájöttem milyen hasznosak a napelemek. Eldöntöttem, hogy az én házamban is biztosan lesz." (Lukács Nikolett, VIII. A)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában