Koncertelőzetes

2023.10.22. 14:50

Román kamarazene lesz kedden a filharmóniában

Porumbescu öröksége címmel román kamarazenei összeállítás lesz október 24-én, kedden 19 órai kezdettel a nagyváradi filharmónia Enescu–Bartók termében.

Forrás: Facebook

Tóth Gábor 

A koncert része egy országos turnénak – Romania Universalis – melyet immár ötödik alkalommal kezdeményez és visz véghez a tavaly is itt járt bukaresti művészduó, Diana Jipa (hegedű) és Ștefan Doniga (zongora). Akárcsak tavaly májusi koncertjükön, most is számos zenei kuriózum várható, de természetesen elhangzik majd Porumbescu híres Balladája is. A tehetséges Porumbescu (1853–1883) – eredetileg Golembiowski – innen a „galamb”-név –, nem tudott sajnos idejében és kellően kibontakozni, mindössze szűk harminc esztendőt élt, tuberkulózis vitte el. A vidéki szegénysorból jött bukovinai fiú, ha nehezen is, de egy időre Bécsbe került, ahol a szintén bukovinai születésű Mandyczewski karolta fel, valamint állítólag még a híres Bruckner is tanította. 1882-ben Brassóban, bár szűkebb körben, de Porumbescunak színre vitték egy operáját is (Crai nou).
A mostani turné címét-alkalmát az adja, amint a dátumokból is kitűnik, hogy 170 éve született és 140 éve hunyt el Porumbescu, akinek nemcsak az említett Balladáját, de például a később rosszemlékű szocialista himnusszá tett Trei culori melódiáját is köszönhetjük, de tessenek megkapaszkodni, a mai albán nemzeti himnuszt is az ő dallamára énekelik, természetesen más, de hasonlóan hazafias indíttatású szöveggel.
Érdemes a filharmónia honlapjára és közösségi oldalaira látogatni, ott kiderülnek olyan technikai részletek is, hogy diákoknak és egyetemistáknak ingyenes a bemenet, valamint a koncertre érvényesek azok a „jegycsomagok”, amelyeket az évad hangversenyeire vált a közönség – ezekről az egykori bérletek helyetti megoldásokról egyébként nem tájékoztatja a nyilvánosságot évek óta a zeneintézmény.
Október 23., mint olyan, idén sem volt tehát, s valószínűleg már nem lesz terítéken itt a filharmóniában, de bátran tessék belekóstolni a román kamarazene-irodalomba október 24-én, mert Porumbescu mellett várható még Enescu, Lipatti, Hilda Jerea, Theodor Rogalski, Carmen Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Paul Constantinescu, Eugen Doga és Alfonso Castaldi.
További információ a filharmónia honlapján, Facebook és Instagram oldalán .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában