Projekt

2023.10.18. 08:41

Részvételi költségvetés: negyvenegy projekt közül lehet választani

Fotó: Alexandru Nițescu

Megkezdődött az online szavazási időszak az idei évi nagyváradi részvételi költségvetéshez beérkező projektjekre. A nagyváradi polgármesteri hivatal által megbízott bíráló bizottság a helyi lakosoktól beérkező projektek közül negyvenegyet hagyott jóvá, így a váradiak ezek közül választhatják ki azokat, amelyeket szeretnének megvalósítva látni. Az online szavazás a https://activ.oradea.ro honlapon történik és november 27-ig tart, majd november 28-tól december 10-ig a papír alapú szavazás következik a lakónegyedekben és a váradi cégek székhelyén szervezett voksolásokon. Az online szavazáshoz a polgároknak regisztrálniuk kell az activ.oradea.ro platformon, vagy be kell jelentkezniük a Facebook-fiókjukkal. A lakónegyedekben és a különböző vállalatoknál szervezett találkozókon a résztvevők szavazólapokat kapnak, melyeken szerepel a szavazásra jóváhagyott projektek listája. A polgárok az online és a papír alapú szavazás során is csak egy-egy projektre szavazhatnak. 
A részvételi költségvetés teljes költségvetése 1.500.000 lej, minden projektre maximum 100.000 lejt lehet költeni áfával együtt. A projektek kiválasztása és megvalósítása az online platformon és a nyilvános találkozókon kapott szavazatok összesítése alapján történik, amíg el nem fogy a másfél millió lejes keretösszeg. A polgármesteri hivatal közleménye emlékeztet arra, hogy eddig három alkalommal hirdette meg az önkormányzat a részvételi költségvetést: 2017-ben, 2018-ban és 2022-ben és összesen 37 projektet választottak ki megvalósításra. Az első két évben egyenként tíz projektet választott ki az önkormányzat. Az összesen húsz nagyszabású projektből tízet meg is valósítottak, a többi megvalósítása még várat magára. Nemrégiben kezdték el a megyei kórház melletti parkolóház építését, amelynek megvalósítására szintén a részvételi költségvetés keretében érkezett javaslat. A 2022. évi kiírásban drasztikusan csökkent a program költségvetése, akkor már csak maximum 100 ezer lej értékű projekteket lehetett javasolni, így a polgárok immár nem állhattak elő a korábbi években benyújtott nagyszabású elképzelésekkel. A tavaly 17 projektet választott ki a nagyváradi önkormányzat, ezek közül egyet valósított meg, öt projekt megvalósítás alatt áll, további tizenegy pedig a műszaki dokumentáció elkészítésének a fázisában van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában