Kirándulás

2023.10.02. 09:08

Petőfi nyomában jártak a nyugdíjasok

Anderkó Katalin

A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete és a nagyváradi RMDSZ Nőszervezet szeptemberben kirándulást szervezett, hogy felkeressük – Petőfi Sándor nyomába eredve – a költő életének legfontosabb erdélyi helyszíneit. Az út során e sorok írója és Bodóczi Erzsébet tanárnő tartott ismertetőt a költő életének e helyekhez kötődő szakaszairól. Petőfi és felesége Kolozsváron a Biasini vendégfogadóban szálltak meg, ezt az eseményt az épület falán emléktábla örökíti meg, ezt tekintettük meg a kincses városban. Segesváron megnéztük a várban Petőfi Sándor szobrát, Romulus Ladea alkotását. Székelykeresztúron a Gyárfás-kúriában szállt meg a költő. A kúria udvarán a régi helyén egy új körtefa áll. A legenda szerint előbbi fa alatt mondta el az Egy gondolat bánt engemet című versét.

A fehéregyházi csatában a honvédsereg felvette a harcot a háromszoros túlerővel szemben. A Petőfi Sándor Síremlékegylet Állandó Bizottsága kimondta, hogy az emlékművet a hármas tömegsír helyén kell felállítani. Ma is itt áll az Obeliszk tetején a Turul madár. A fehéregyházi Petőfi Sándor múzeumban megtekintettük a csata makettjét, az eredeti születési bizonyítvány, a Nemzeti dal stb. másolatait. Az emlékparkban egyébként Petőfi életnagyságú szobra áll és Bem tábornok plakettje.
A hazafelé úton megálltunk Szejkefürdőn, megcsodáltuk a település nevezetességeit: székelykapuk sora, Orbán Balázs sírja, Mini Erdély Park, Bogár Park. Székelyderzsen is megálltunk, vártemploma az UNESCO világörökség részét képezi. A falu unitárius templomerődje a 14. században épült, többször átépítették. A templomerőd érdekessége, hogy a falu lakossága itt tárolta az élelmet, hatalmas ládákban a gabonát és a saroktoronyban a szalonnát. A templom belső falán látható a Szent László legenda (birkózása a kun legénnyel, stb). Berethalmán az ugyancsak a világörökség részét képező erődtemplomot látogattuk meg, mely a 16. században szász evangélikus püspöki székhely volt. A falu közepén lévő dombra épített templomot két teljesen ép védőfal veszi körül több kaputoronnyal, a harmadik védőfal sosem készült el teljesen. A medgyesi városnézésünk az eső miatt sajnos elmaradt, de így is tartalmas, élményekben gazdag kiránduláson vettünk részt. Köszönjük a részvételt a kiránduláson, jó volt együtt lenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában