Támogatott tartalom

2023.10.19. 13:29

Modern laboratórium a Nagyváradi Egyetem hallgatói számára

A HELLA Románia egy ultramodern laboratóriumot hozott létre a Villamosmérnöki és Informatikai Kar hallgatói számára.

A Nagyváradi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatói ettől a tanévtől kezdve kiváló tanulmányi feltételeket élvezhetnek. A Hella Románia és a Nagyváradi Egyetem között létrejött partnerség nyomán a Hella Románia a legmodernebb laboratóriumot hozta itt létre a hallgatók számára.

A helyiséget a tanulást megkönnyítő kommunikációs berendezésekkel és technikai eszközökkel szerelték fel, beleértve a táv- és a hibrid oktatást is. A belső teret teljesen felújították és modern bútorokkal szerelték fel.

 

Új lehetőségek

A globális FORVIA csoporthoz tartozó autóipari vállalat, amely 2022-ben új kutatási és fejlesztési központot nyitott Nagyváradon, az oktatás terén társadalmi felelősségvállalási programját a Nagyváradi Egyetemre is kiterjesztette. A laboratórium idén ősszel készült el, és tegnap hivatalosan is felavatták a vállalat képviselői és az akadémiai menedzsmentért felelős prorektor, prof. Gabriel Bendea jelenlétében.

„Ez az intézkedés része a Nagyváradi Egyetem által a stratégiai irányvonalra tett erőfeszítéseknek, nevezetesen: nyitottság a társadalmi-gazdasági környezet felé és az ezzel való együttműködés. Örömmel látom, hogy az Elektronikai Mérnöki Tanszék munkatársai folytatják erőfeszítéseiket ebben az irányban, mert tudjuk, hogy nem ez az első eredmény ebben az értelemben. Nagyon örülünk a Hella kezdeményezésének és annak, hogy Nagyváradon nyitottak egy munkapontot. Ez munkalehetőséget jelent a végzőseink számára. Az is fontos, hogy diplomásaink fejlesztési tevékenységet végeznek, új termékeket terveznek, ami magas hozzáadott értékű tevékenységet jelent, sokkal többet, mint egyes vállalatoknál, ahol az alkalmazottak munkája bizonyos termelési folyamatok koordinálására korlátozódik” – mondta Gabriel Bendea rektorhelyettes.

 

A vállalat bejelentette, hogy ezt a laboratóriumot tovább kívánja felszerelni, és ezzel megalapozza az együttműködést, többek között az Elektronikai Mérnöki Tanszék és a Hella tagjai között, új közös kutatási és fejlesztési projektek megvalósítása érdekében, a nagyváradi diákok bevonásával. A diákok, akik jelen voltak az avatáson, elmondták, hogy lenyűgözte őket, amikor megtekintették az új laboratóriumot.

A modernizációs projekt megvalósításáról prof. dr. Daniel Trip mérnök, az Elektronikai és Távközlési Osztály igazgatója nyilatkozott.

„Először szkeptikus voltam. Sokan jönnek, megnézik, javasolják, megígérik, hogy megcsinálják, ezért szkeptikusan kezeltem, elnézést kérek ezért a megközelítésért. Azt gondoltam, hogy ez inkább egy reklám jellegű dolog. De valami nagyon érdekes dolog történt, ők (a cég képviselői – szerk. megj.) elkezdtek erősködni. Ezután felvetettük a kérdést az osztály szintjén, és megpróbáltuk. Nem bántam meg, mert ma itt állunk egy gyönyörű eredménnyel. Csak néhány feltételt szabtunk (hogy a nyári időszakhoz illeszkedjen, ne zavarja az oktatási tevékenységet, tartsuk tiszteletben az ARACIS követelményeit a laboratórium helyére vonatkozóan), egyébként az érdem teljes egészében a vállalaté. Azért is kellett nagyon vigyázniuk, mert a laboratórium egy műemlék épületben épült” – mondta Daniel Trip.

A laboratórium a Villamosmérnöki és Informatikai Karon belül működő új szakirány, a Járműelektronika és Informatika hallgatóinak is hasznára válik.

 

Több mint 350.000 euró értékű laboratóriumok

A HELLA Románia több mint 350.000 eurót különített el a temesvári, craiovai, nagyváradi és iaşi-i egyetemeken elkészült vagy felújítás alatt álló laboratóriumokra. Összesen 12 tantermet újítottak fel és szereltek fel a program keretében.

Jelenleg több mint 2500 diák használja a HELLA Románia által rehabilitált tantermeket.

 

A HELLA 2005 óta van jelen Romániában. Öt tervezési és fejlesztési központtal, egy adminisztratív központtal és három termelési egységgel rendelkezik Temesváron, Aradon, Lugoson, Craiován, Nagyváradon és Jászvásáron. Ma több mint 5000 alkalmazott dolgozik a társaságnál. A FORVIA márka alatt működő vezető globális beszállítóként a HELLA innovatív technológiákat fejleszt, amelyek hozzájárulnak a három fő iparági trend növekedéséhez: villamosítás és energiagazdálkodás, biztonságos, független vezetés, valamint a digitalizált utastér és a fenntarthatóság élménye.

A romániai tervezőközpontokban kifejlesztett termékek közül sok az ország saját egységeiben és a globális hálózatban készül: elektronikai alkatrészek és rendszerek, kiváló világítástechnikai termékek.

 

A HELLA-ról

A HELLA nemzetközi autóipari beszállító, FORVIA védjegy alatt a tőzsdén jegyzett társaság. Ezen a csoporton belül a HELLA magas minőségi szintet képvisel a világítástechnika és az elektronika területén az autóiparban. Ugyanakkor a vállalat a Business Group Lifecycle Solutions üzletcsoporton keresztül szolgáltatások és termékek széles skáláját fedi le műhelyek és autóalkatrész-üzletek, valamint speciális járműgyártók számára. A HELLA 36.000 alkalmazottat foglalkoztat több mint 125 helyen világszerte, és 4,4 milliárd eurós árbevételt ért el a 2022-es pénzügyi évben (június–december).

 

A FORVIA-ról

A FORVIA egyesíti a Faurecia és a HELLA egymást kiegészítő technológiáját és ipari előnyeit. Több mint 300 ipari zónával és 77 tervezési és fejlesztési központtal, 150.000 alkalmazottal, köztük 35.000 mérnökkel több mint 40 országban, a FORVIA egyedülálló és átfogó megközelítést kínál a terület jelenlegi és jövőbeli kihívásaira. A hat üzleti csoportból, 24 termékskálából és több mint 14.000 szabadalomból álló erős portfólióval rendelkező FORVIA a világ vezető autógyártóinak innováció- és integráció-orientált partnerévé válik. A FORVIA célja, hogy meghatározza a mobilitás átalakulását jövőbeni projekteken keresztül.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában