Bábszínház

2023.10.10. 17:02

Mese és vers kicsiknek a Fux Fesztiválon

Kedves előadással folytatódott a 6. Fux Fesztivál kedden reggel. A kisiskolás gyerekek nagy tapssal jutalmazták a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház 1x1 királyfi című előadását az Árkádia Bábszínházban.

P. Nagy Noémi

Bartók Béla gyűjtéséből származó ismert gyermekdal, az Egyszer egy királyfi képezte az alapját a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház előadásának, melyet a 6. Fux Fesztiválon mutattak be. A félig bábos, félig élőszereplős előadásban e mellett más dalok is elhangzottak, a jelenlevő gyerekek például a Szép város Kolozsvárt élvezték nagyon. Az egyszerű, könnyen átalakítható díszlet, az ismert történet és az élő, hangszeres zene mind-mind elősegítette, hogy a gyermekek körében is szerethető legyen a darab. Az előadás kicsit eltér a gyermekdal cselekményétől, hiszen ezúttal egy kocsis legény és a királyfi helyet cserél kis időre. A gyorsan jött jólétet a királyi ruhába bújt kocsis nem akarja elveszteni, és börtönbe záratja a kocsislegénynek öltözött királyfit. De ahogy az már a mesékben lenni szokott, a jó ezúttal is győzedelmeskedik, végül minden és mindenki visszakerül a helyére, a királyfi pedig a szegény kosárkötő lányt választja párjának a dölyfös, gazdag hajadon helyett.

 

A fesztivál keddi napjának további előadásai főleg a kisebb korosztályt szólították meg. Délben a debreceni Csicsogó Bábszínház Benedek Elek meséje nyomán létrehozott Kökény Matyi című előadását lehetett megtekinteni a bábszínház kistermében. Ugyanitt délután 17 órától a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának egyik közönségkedvence, a Verselő verserdő volt látható, melyben a gyermekek is szereplőivé válnak a darabnak.

A Fux Feszt szerdai napján is három előadást nézhetnek meg az érdeklődők: a kolozsvári Puck Bábszínház Brémai muzsikusok című produkcióját 10, míg Pulcinella című darabjukat 12 órától lehet megtekinteni, 17 órától pedig a pécsi MárkusZínház Egyszer voltam… előadása látható. Mindhárom darab az Árkádia Bábszínházban lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában