Kápolna

2023.10.11. 13:28

Megépült a református emlékkápolna

November elsejére teljesen elkészül a Sulyok István püspökről elnevezett református kápolna a nagyváradi Rulikowski temetőben, a zsidó temető és a Ceyrat negyed közti részen. Egy saját kápolna megépítésének gondolata már régóta foglalkoztatja a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) vezetőségét.

Tóth Zsigmond

Két évvel ezelőtt, 2021 szeptemberében fennállásának 100. évfordulóját ünnepelte a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, mely alkalomból megkoszorúzták a Rulikowski temetőben nyugvó három püspök síremlékét, majd lehelyezték az építendő kápolna időkapszuláját. Ebben a tervdokumentáció kiemelkedő része kapott helyet, valamint egy írás a következő szöveggel: „Főtiszteletű Sulyok István (1859–1944), a Királyhágómelléki Református Egyházkerület első püspökének emléke előtt tisztelgünk e Némethy László által tervezett kápolna megépítésével, melynek alapkövét letettük a mai napon, a hazánkat szétszaggató trianoni döntés után az Anyaországtól és a Tiszántúli Református Egyházkerülettől elszakított gyülekezetekből megalakult egyházkerületünk 100. esztendejében, Csűry István püspöksége és Bara Lajos István főgondnoksága alatt. Egyedül Istené a dicsőség! Soli Deo gloria! MMXXI. Szeptember 17., A Királyhágómelléki Református Egyházkerület elnöksége.”

A KREK szerződést kötött a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal a terület használati jogáról, ami történelmi pillanatnak bizonyult harminc évnyi sikertelen próbálkozás után. A munkálatok 2021-ben kezdődtek el, Némethy László mérnök tervei alapján, a romániai vallásügyi államtitkárság támogatásával.
Farkas Zsolt, a KREK közigazgatási előadótanácsosa elmondta, hogy a beruházás becsült értéke egymillió lej, és a magyar kormány is finanszírozza. A telek 300 négyzetméter, a kápolnának 60 négyzetméteres a zárt része, és több mint 90 négyzetméter a külső terasza, ahol majd a temetési szertartások fognak zajlani.
„Ami eltér a szokványos kápolnától, az a tetőszerkezet formája, illetve külsejében ez egy olyan épület lesz, amely messziről is a méltóságteljes búcsút képviseli az emberi oldalról, isteni üzenet szempontjából pedig azt, hogy nekünk valóban van hová tovább nézni. Ha Isten is úgy akarja, akkor november elsején délután három órától lesz az avatási, szentelési alkalom, feltámadási istentisztelet, amelyen főtiszteletű Bogdán Szabolcs János püspök fog szolgálni. Egészen addig teljesen befejeződnek a munkálatok” – mondta Farkas Zsolt. Az előadótanácsos kiemelte: „Ezzel a kápolnával egy olyan hely létesül, ahol a feltámadás evangéliumában lehet majd megerősödni. Ezért lett elnevezve Sulyok Istvánról, aki a Rulikowski temetőben van eltemetve. Ő volt a KREK első, alapító püspöke, és kitartott az örömhír hirdetése mellett még akkor is, amikor minden a halálról és a csüggedésről szólt, hiszen Trianon után a Partiumot leválasztották a Tiszántúli Református Egyházkerületről, és az Erdélyi Egyházkerülettel való egyesülés sem valósult meg.”

1921-ben történt megalapítása óta a jelenlegivel együtt nyolc püspököt adott az anyaszentegyháznak a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, akik közül hárman a Rulikowski temetőben nyugszanak. Farkas Zsolt előadó-tanácsos elmondta azt is: a kápolna megépítése hosszú, küzdelmes éveknek az eredménye, amikor is a helyi, megyei és országos RMDSZ az elképzelés mellé állt, és minden szinten támogatta annak megvalósulását.
„Ahhoz, hogy megfelelő módon tudjuk szolgálni a közösséget, kell a jelenlét minden képviseleti szinten. Ott kell lenni helyben, a megyében és országosan is. Erre az elmúlt évtizedekben csak és kizárólag az RMDSZ volt képes a magyar közösségből, és fontos, hogy egyetlen láncszem se gyengüljön meg a magyarság képviseletében. Ahogyan az elmúlt években is, mindig segítjük a magyar egyházakat, és ez most is sikerült” – nyomatékosította Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában