Foglalkozás

2023.10.11. 16:35

Médiatudatossági képzésen vettek részt a magyartanárok

Az álhírek, hamis nyereményjátékok és adathalász csalások felismerését bemutató médiatudatossági képzésen vettek részt a Bihar megyei magyartanárok Nagyváradon. Amint arról már röviden említést tettünk, az interaktív foglalkozást a Média Detektív Fiataloknak Program keretében szervezték a Szacsvay Imre Általános Iskolában múlt héten.

BN-összeállítás

Drámai mértékben megemelkedtek az online csalások az elmúlt években. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2013 második negyedévében csaknem 7 milliárd forintot emeltek le adathalász csalók az ügyfelek bankszámláiról. A veszély mindenkit fenyeget, a bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak: bankok, hatóságok, közszolgáltatók nevében küldenek hamis elektronikus leveleket, telefonos üzeneteket, illetve hirdetnek nyereményjátékot, vagy másolnak le honlapokat. Ebben a környezetben egyre fontosabb, hogy ismerjük, melyek azok a jelek, amelyek lebuktatják a csalókat. 

 

Ennek bemutatása volt a célja annak a nagy sikernek örvendő interaktív foglalkozásnak, amelyet Kenyeres Attila Zoltán médiakutató, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem adjunktusa tartott a Bihar megyei magyartanároknak Nagyváradon, október 3-án. A tréninget a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE) szervezte a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége felkérésére, eleget téve Kecse Gabriella tanfelügyelő meghívásának. A szép számban megjelent pedagógusok egy húsz kérdéses online kvízt töltöttek ki, amelyben álhíreket, hamis nyereményjátékokat és különböző adathalász célú elektronikus leveleket és telefonos üzeneteket, honlapokat kellett azonosítaniuk. Ezt követően az előadó ismertette a helyes megoldásokat, és azokat a jeleket, amikből meg lehet állapítani, hogy csalással van dolgunk. 

„A húsz kérdéses tesztet eddig több százan töltötték ki, de alig volt olyan, aki minden kérdésre helyes választ tudott volna adni. Ez is mutatja, mennyire nagy szükség van arra, hogy megmutassuk a lakosságnak, hogyan szűrhetik ki az átveréseket. A Média Detektív Fiataloknak Programban az a cél, hogy pedagógusokat és ifjúságsegítő szakembereket készítsünk fel arra, hogyan ismerjék fel az álhíreket, hamis nyereményjátékokat és adathalász csalásokat, hogy ezt a tudást tovább tudják adni a fiataloknak, akikkel foglalkoznak” – mondta Kenyeres Attila Zoltán, a projekt szakmai vezetője.

A Média Detektív honlapján (www.mediadetektiv.hu) magyarul, románul, szlovákul és angolul is ingyenesen elérhetők prezentációk, videók, álhír-adatbázisok, amelyeket bárki szabadon használhat oktatási célokra. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában