Előadás

2023.10.13. 13:47

Logisztikáról beszéltek közérthetően

Bíró Norbert logisztikus, a Nagyvállalatok Logisztikai Klubjának az alelnöke volt a soron következő meghívott vendége a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) nagyváradi szervezetének, aki A logisztika jelenlegi és jövőbeli kihívásai címmel értekezett szerda este a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket Szabó Géza, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) nagyváradi szervezetének elnöke köszöntötte. Arra hívta fel a figyelmet: a logisztika is nevezhető egy tudománynak, mely a rendszerváltozás után jelent meg a román és a magyar gazdaságban egyaránt. Fő célja a cégek oly módon történő hatékony működtetése, hogy az a költségek alacsony szinten való tartásához vezessen. Valójában 1990 előtt is léteztek az állami vállalatoknál beszerzéssel, személyzeti kérdésekkel, értékesítéssel és szállítmányozással foglalkozó osztályok, ha ezeket összevonjuk egy csoportba, akkor már logisztikáról beszélhetünk, magyarázta Szabó Géza.

A Székesfehérváron dolgozó, de Pécsen lakó Bíró Norbert húsz éve foglalkozik a logisztika különböző területeivel, és alapító elnökségi tagja a Nagyvállalatok Logisztikai Klubjának. Mint kifejtette, feladata a folyamatoptimizálás, vagyis a veszteségek csökkentése és a hatékonyságnak a növelése. Közben emberekkel beszélget, ki mit és miért csinál, hogyan viszonyul a változásokhoz. Logisztikai fórumokon kikéri a dolgozók véleményét, hogy közös megoldásokat találjanak ki egy egyensúlyi állapot kialakításához. Utána kiértékeli a történteket, és megpróbálja az adott helyzetből a legjobbat kihozni. Azt mondta: inkább informatikus szeretett volna lenni, eleinte nem is tudta, hogy mi a logisztika, de jókor volt jó helyen. Kihasználta az adódó lehetőséget, mert meggyőződése, hogy hallgatni kell a megérzésekre, hiszen előfordulhat, hogy később az élet ezeket visszaigazolja. És tanulni is kell, mert sohasem lehet tudni, hogy a megszerzett tudásra mikor lesz a továbbiakban szükség. A logisztikában például hasznosítható a mérnöki tapasztalat és az informatikai tudás, a kontrolling (olyan tevékenységek, mint a célmeghatározás, a döntéshozatal, a tervezés, a mérés), a pszichológiai felkészültség és a kapcsolati háló.

 

Arról is beszélt Bíró Norbert: annyira nem szurkol a mesterséges intelligenciának, de szerinte magas emberi szintű tudásra és olyanokra, akik habozás nélkül vállalják a monoton munkát, mindig szükség lesz. A kérdés, hogy mi lesz az eme két véglet közti tömeggel, hiszen például az oktatásban is a diákok többsége átlagos képességű. A meghívott beszámolt a X. Országos Logisztikai Csapatverseny döntőjéről is, és bemutatta a Profi-t-ability-t, Magyarország első logisztikai társasjátékát, melyet a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubjának néhány elhivatott és lelkes tagja hozott létre.

Bíró Norbert különben dr. Flórián Gyula egyetemi oktató, az RMKT helyi szervezete alelnöke meghívásának eleget téve érkezett Váradra, és szerda délután előadást tartott a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, valamint a Partiumi Keresztény Egyetemen is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában