Büdzsé

2023.10.11. 16:42

Költségvetés-kiigazítást hagytak jóvá a megyei közgyűlésen

Azonnali rendkívüli megyei tanácsülést tartottak szerda délután az online térben. A napirenden szereplő előterjesztéseket ismertette az ezt megelőző sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan megyei tanácselnök, aki ugyanakkor egyéb, a polgármesteri hivatallal megvalósítandó projektekre is kitért.

Ciucur Losonczi Antonius

Az első előterjesztés a megyei költségvetés kiigazítására vonatkozott. Ilie Bolojan a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy miután aláírták a duális oktatási központ finanszírozási szerződését és elküldték a kért dokumentációkat az oktatásügyi minisztériumnak, ez 61,5 millió lej értékben hagyott jóvá támogatást az elvégzett munkálatokra. Ennek az összegnek egy részletét, 38 millió lejt, a következő napokban fogják utalni, a maradék 23,5 millió lejt pedig valószínűleg novemberben, azt követően, hogy megtörténik az államháztartás módosítása. De addig is, a hamarabb beérkezendő pénzt a megyei tanács olyan általa megrendelt és már elvégzett munkálatoknak a kifizetésére akarja fordítani, melyeknek az elszámolása késésben van: így 12 millió lejt a repülőtéri beruházások ellenértékének törlesztésére fordítana (a kifutópálya meghosszabbítása, az új terminálnak az építése, a reptéri biztonságot növelő munkák), 26 millió lejt pedig a metropolisz-övezetben épülő három körgyűrű (fugyivásárhelyi, nagyürögdi és váradszentandrási) eddigi kivitelezéseinek a fedezésére. Amikor pedig a jövő hónapban remélhetőleg megérkezik a szaktárcától és a fejlesztési ügynökségtől az európai uniós vagy a minisztériumi utófinanszírozás, akkor ismét lesznek átcsoportosítások, magyarázta Bolojan.

A másik két határozati javaslat az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út műszaki-gazdasági mutatóinak az aktualizálásával volt kapcsolatos. A megyei tanácselnök felidézte, hogy túl vannak az engedélyeztetési folyamat összes szakaszán, hátra van még egy vegyesbizottságnak a jóváhagyása. A befektetés teljes értéke nettó 1,68 milliárd euró, a kivitelezésre szánt időszak 24 hónap. Novemberben várhatóan elkészül a műszaki terv, és decemberben versenytárgyalást írhatnak ki az építők kiválasztására három csomagban: a Nagyvárad–Nagyszalonta, a Nagyszalonta–Kisjenő és a Kisjenő–Arad közti útszelvényekre. A gyorsforgalmi út 120 kilométer hosszú lesz, amihez még hozzáadódik a Szalonta és a román–magyar határ közti 10 kilométeres útszakasz, valamint azok az összesen 10 kilométer hosszú útleágazások, amelyek a nyomvonal menti nagyobb városok felé vezetnek (Várad, Szalonta, Arad).

A továbbiakban Ilie Bolojan négy olyan projektet ismertetett, melyek nem szerepeltek egyelőre a napirendi pontok közt, és a megyei tanács közösen valósítja meg azokat a váradi polgármesteri hivatallal. Négy, egyenként 10 millió lej értékű közúti átjáróról van szó, melyek közlekedésbiztonsági szempontból pozitívan lettek véleményezve az illetékes bizottság által. Egy aluljáró épülhet tehát a váradi körgyűrű, illetve a terelőút és a 79-es országút kereszteződése alatt az Arad felé vezető úton, valamint egy felüljáró a repülőtér közelében. Mindkét átjáró egy-egy sávos lesz, megkettőzve egy-egy gyalogos átkelővel. A harmadik, szintén egy-egy sávos felüljáró Nagyvárad és Fugyivásárhely határában épülhet, a negyedik pedig Nagyvárad és Bihar község határában, a Remarkt bevásárlóközpont szomszédságában. Mind a négy invesztíció megvalósíthatósági tanulmányát a napokban véglegesítik, majd a projektek át kell menjenek a műszaki-gazdasági „szűrőn”, hogy aztán tendert lehessen hirdetni a tervezésükre és a munkálatok kivitelezésére.

A sajtótájékoztató végén Ilie Bolojan bejelentette azt is, hogy elkészült az Erdélyi-szigethegység útja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában