Megbeszélés

2023.10.26. 08:13

Kistérségi presbiteri találkozót tartottak Fugyiban

Lelkigondozó gyülekezet volt a címe a Sebes Körös-völgyi kistérségi presbitertalálkozónak, amelyet Varga Zoltán türei lelkipásztor tartott a Fugyiban található Árpád-kori templomban.

Tóth Zsigmond

Vasárnap délután a fugyi református templomban gyűltek össze a Bihari Református Egyházmegye, a Sebes Körös-menti kisrégió gyülekezeteinek presbiterei, lelkipásztorai, és gyülekezeti tagjai, akik nyolc gyülekezetből közel ötvenen jötte el Varga Zoltán türei református lelkipásztor tartalmas és érdekfeszítő előadásának meghallgatására. Az együttlét nyitó áhítattal vette kezdetét, Csernák Béla nyugalmazott lelkipásztor igemagyarázatát Titus 3: 4-7 verseire alapozta. Titusz ma azt a választ kapja az igevers alapján megfogalmazható kérdésre, hogy azért szükséges istentiszteletre járni, mert fontos igehirdetést hallgatni, a hívő élet, mert ez által nyerhetjük el Isten emberszeretetét és jóságát. Ez az alapja keresztyén életünkben, igaz, sok támadás is éri ezt az alapot. Rettenetesen hiányzik a szeretet és jóság ma is – húzta alá az igehirdető. Családon belül önzés, meg nem értés uralkodik, felelőtlen-szeretetlen életünkkel és üres, be nem tartott ígéreteinkkel tönkretesszük egymás életét. Hát egy ilyen világban valóban hatalmas szükség van arra, hogy végre megjelenjen Isten emberszeretete és jósága. Szükségünk van a Szentlélek újjászülő fürdőjére, hogy ebből a szeretetlenségből végre kilábaljunk.

Az áhítatot követően Zsigmond Attila helyi lelkipásztor, majd Vasil István a Bihari Református Egyházmegye Presbiter Szövetségének elnöke köszöntötték a jelenlévőket.

 

A köszöntéseket követően Varga Zoltán a Türei Református Egyházközség lelkipásztora tartott egy tartalmas és érdekes előadást, vagy ahogy az előadó megfogalmazta „gondolatébresztést” Lelkigondozó gyülekezet címmel. A lelkipásztor előadását egy bibliai idézettel kezdte, „És ő »adott« némelyeket apostolokul, másokat prófétákul, ismét másokat evangélistákul, vagy pásztorokul és tanítókul, hogy felkészítse a szenteket a szolgálat végzésére, a Krisztus testének építésére” (Eféz 4, 11-12). Miért lelkigondozó gyülekezet, nem inkább diakóniai, vagy misszió gyülekezet? – tette fel a kérdést az előadó, majd ezt a témakört boncolgatta. Elsősorban el kell döntsük, milyen gyülekezet-képünk van. Minden gyülekezeti tag esetében érvényes: Isten hívott el némelyeket. „Nemcsak azokra a tagokra gondolok, akik valamilyen képzettséggel rendelkeznek, hiszen Krisztus nem csak elhívott, hanem karizmákat is adott” – mondta. A Szentírás több helyen is foglalkozik a lelkigondozás fogalmával, de talán Ezékiel 34, 16 versében van a legjobban összefoglalva: „Az elveszettet megkeresem, s az elűzöttet visszahozom, s a megtöröttet kötözgetem, s a beteget erősítem”. Pásztori gondoskodás a gyülekezetben – húzta alá az előadó, ami idealisztikusnak tűnik, de ebbe az irányba kell elindítani a gyülekezetet. 

Az együttlét záró momentumaként az egyházmegyei presbiteri szövetség elnöke Vasil István Aranyosi Ervin Áldd meg Isten... című versét szavalta el. A rendezvény szeretetvendégséggel ért véget, amelyet a házigazdák a kultúrotthonban szolgáltak fel.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában