Beszámoló

2023.10.30. 14:32

Kettős ünnepség Bihardiószegen

Az elmúlt hétvégén kettős ünnepségre gyűltek össze a bihardiószegiek: az idősek világnapja alkalmából köszöntötték a szépkorúakat, ugyanakkor második alkalommal tartottak süteményversenyt a településen.

Fotó: Mészáros Márta

Mészáros Márta

A szombaton zajlott esemény helyszínére, az időskorúak nappali központjába szép számban érkeztek a meghívottak, ahol elsőként Mados Attila polgármester köszöntötte őket. Az elöljáró hangsúlyozta az összefogás, a közösségi élet erősítésének szükségességét, hiszen, mint kifejtette, amióta a magyar érdekképviselet kikerült a román kormányból, egyre nagyobb anyagi teher hárul az önkormányzatra. Helyi költségvetésből fizetik a rokkantgondozókat, naponta nyolcvan adag meleg ételt osztanak ki a szociálisan érintetteknek, aminek ellenértékét mindeddig nem egyenlítették ki az illetékesek. „Ilyen körülmények között mindennél fontosabb, hogy egységben legyünk, odafigyeljünk a lakosság minden rétegére, kiváltképp a szépkorúak mindennapi gondjaira keressük a megoldást” – fogalmazott a polgármester.

Fotó: Mészáros Márta

A találkozón jelen lévő Biró Rozália parlamenti képviselő az általa vezetett országos nőszövetség mindenkori támogatásáról biztosította az idősödő embereket. Egyúttal megjegyezte, ott vannak jól működő egyesületek, szociális intézmények, ahol a település vezetése aktív támogatóként van jelen. Diószegen mindez tetten érhető – összegezhető a képviselő által megosztott gondolatsor.

Bara László érmelléki református esperes, helyi lelkipásztor a 71. zsoltár alapgondolatára építve mondandóját kifejtette, hogy a jelenleginél nehezebb időket megélő idős emberek Istenbe vetett hitük által mindig optimizmussal tudtak a jövőbe nézni. A mostani szépkorúakra az a feladat hárul, hogy példaként szolgáljanak a következő nemzedéknek, hitükkel bátorítsák, biztassák a fiatalokat, fogalmazott Bara László.

Az eseményt felvezető beszédeket ünnepi műsor követte, melynek végén a polgármester köszönetet mondott Bara Lászlónak, aki ez alkalommal is lelki erőforrásként volt jelen a találkozón, Ghitea Angéla kántornak, akinek vezetésével a gyülekezeti kórus kellemes pillanatokat teremtett, valamint a fiatal néptáncosoknak, akik „a reményteli jövő hordozóiként” örvendeztették meg fellépésükkel az egybegyűlteket.

Fotó: Mészáros Márta

Miközben a szépkorúak ünneplése zajlott, a szomszédos teremben a Molnár Mihai, Demeter Beatrix és Șereban Tifany alkotta zsűri a süteményversenyre benevezett finomságokat ízlelgette, rangsorolta. Simon Noémi és Kárándi Kinga szervezők kérdésünkre válaszolva elmondták, hogy Mados Attila kezdeményezésére hagyományteremtő szándékkal az elmúlt évben első alkalommal szerveztek süteményversenyt. Akkor kötelező jelleggel minden benevezett édességnek tartalmaznia kellett dióféleséget, utalva ezzel a település nevére. A mostani megmérettetés „A család kedvenc sütije” címszóval lett meghirdetve.

A zsűri az íz, kinézet, kreativitás a díszítésben, alapanyagok minősége és állaga alapján rangsorolta a 34 versenybe szállt „alkotást”. Szabó Melinda küllemében is ötletgazdag tortája érdemelte ki az első helyet, Todinca Tímea süteménye a második helyre lett érdemesítve, míg Kádár Emília a harmadik helynek örülhetett. A legfiatalabb kiscukrászt, Váczi Kittit, illetve a legidősebb résztvevőt, Teleki Zsuzsannát is megjutalmazták a szervezők.

Fotó: Mészáros Márta

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában