Értékőrzés

2023.10.29. 12:38

Ismét megszervezték a Csillagocska Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót

A Csillagocska Alapítvány immár 21. alkalommal szervezte meg a Csillagocska Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót az elmúlt hétvégén. A hagyományoknak megfelelően idén is számos programmal készültek a szervezők, az esemény fénypontja pedig a szombati gálaműsor volt.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi, János Piroska

A népi hagyományok, a népdal és a néptánc került a középpontba az elmúlt hétvégén Nagyváradon, hiszen 21. alkalommal rendezte meg a Csillagocska Alapítvány a Csillagocska Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót, amelyre ezúttal is több meghívott együttes érkezett. Pénteken a Csillagocska Óvodában tartottak népi gyermekjáték-találkozót, amelyen a régió gyermekjátékaival lehetett megismerkedni. Szombaton a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében közel húsz kézművesműhely várta az érdeklődőket reggeltől délutánig. 

A gyerekek és a felnőttek is több népi kézműves mesterséget ismerhettek meg és próbálhattak ki, mint például a nemezelést, a gyöngyfűzést különböző technikákkal, a bőrdíszművességet, a mézeskalácssütést, a kosárfonást, a különböző fonási és szövési technikákat, a csuhébaba-készítést és az agyagozást.

Fotó: P. Nagy Noémi

A délelőtt során az előtérben hajfonó-vetélkedőt szerveztek, a jelentkezőknek megadott időn belül kellett elkészíteniük a kiválasztott frizurát, majd a résztvevők egy hajfonat-vonatot alkotva egymás haját is befonták, de díjazták azt is, aki a verseny ideje alatt a legtöbb lány haját fonta be. Délben az Őszirózsa és Vas Lajos népdalvetélkedők helyezettjeinek műsorára került sor. Ugyancsak az előtérben kapott helyet a kézműves termékek vására, így a foglalkozásokon résztvevők különböző, igényes alkotásokat is vásárolhattak, ezzel kiegészítve a délelőtt folyamán készített dolgok gyűjteményét.

Fotó: Alexandru Nițescu

A délelőtti programokat az ebédszünet és a színpadi előkészületek után a hagyományos gálaműsor követte délután négy órai kezdettel, melyen a Csillagocska Alapítvány különböző korcsoportokhoz tartozó táncosai mellett fellépett a szatmári Röpike Néptánccsoport, a köröstárkányi Százszorszép, a paptamási Gilice és a székelyudvarhelyi Vadrózsák. A PKE dísztermében megrendezett gálaműsor moderátora Kabai Kitty, a nagyvárad-réti református gyülekezet beosztott lelkipásztora volt, aki Arany János A bajusz című költeményével tette színesebbé a táncosok produkcióit. Elsőként a Csillagocska fiataljaiból álló Járom zenekar lépett közönség elé, a hangulatot megalapozva kalotaszegi dalokat adva elő. Később moldvai, szilágysági, tövisháti, Kraszna-menti táncok szerepeltek műsoron. A vendégegyüttesek mellett a házigazdák részéről felléptek az óvodások, a Pattantyúsok, Virgoncok és Nevesincs néptánccsoportok.

Fotó: Alexandru Nițescu

A lélekemelő előadásokat követően a Csillagocska Alapítvány elnöke, Pálfi József mondott rövid ünnepi beszédet, melyben megjegyezte: szinte hihetetlen, hogy már huszonegy éves a Csillagocska. „Sokszor el szoktam gondolkodni azon, miért torzították el a régi latin »carpe diem« mondást olyan csúnyán, hogy élj a mának, pedig annak az eredeti jelentése az, hogy élj a mában. (…) Akkor élünk jól, helyesen, ha a mában élünk. A mai napon, ezalatt a másfél óra alatt is a mában élt a Csillagocska minden barátjával együtt. (…) Nagyon köszönöm mindazoknak, akik 21 éve szívvel-lélekkel végzik ezt a szolgálatot, hiszen ezekből vannak találkozások, a találkozásokból kapcsolatok, a kapcsolatokból pedig élet” – fogalmazott, köszönetet mondva ugyanakkor a szülőknek is. A gálaműsort az emlékoklevelek átadása zárta, majd a vacsorát követően Imre Béla vezetésével, valamint a Soroglya és Járom zenekarok részvételével táncházzal koronázták meg a napot.

Fotó: Alexandru Nițescu

A háromnapos rendezvényt a vasárnap délelőtti ünnepi istentisztelet zárta, amelyen a jelenlevők hálát adtak az együtt eltöltött időért, az értékőrző közös munkáért. Az igehirdetést követően Pálfi József lelkipásztor köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik szívvel-lélekkel végezték munkájukat, nemcsak az elmúlt három napon, hanem már évek óta. Külön kiemelte Benedek Árpádot, aki a kezdetektől a Csillagocska-ügy mellett áll, immár 21 éve. Az ünnepi istentisztelet úrvacsoraosztással zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában