Oltás

2023.10.03. 17:43

Influenza elleni oltás ingyen

A gyerekek, a krónikus betegek és az egészségügyi dolgozók is ingyen juthatnak hozzá az influenza elleni oltáshoz, sőt, egyes patikákban kérésükre be is adják nekik a dózist.

Illusztráció

Pap István

Az idei influenza elleni oltási kampány több újdonságot is tartalmaz: a jogosultak a háziorvos receptje alapján ingyenesen vehetik majd át az oltást a gyógyszertárakban, és egyes patikákban a helyszínen is be lehet majd adni ezeket. „Hatályba lépett az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közös rendelete, amely az oltási eljárásokat szabályozza. Első alkalommal a háziorvosoknak már nem kell a Közegészségügyi Igazgatóságra jönniük az oltóanyag-adagokért, hanem kiállítják a száz százalékban kompenzált recepteket a beteglistákon szereplő, az oltóanyagokra ingyenesen jogosult személyek számára” – mondta el az egyik újdonságot dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. Veszélyeztetett kategóriának számítanak a kisgyerekek, valamint a 6–19 éves korosztály, a terhes nők, a 65 év felettiek, illetve azok a 19 év fölötti személyek is, akik a következő krónikus betegségek valamelyikében szenvednek: elhízás, szív- és érrendszeri betegség, vesebetegség, légzőszervi betegség, metabolikus betegség, májbetegség, veleszületett rendellenességek, daganatos betegségek, autoimmun betegség, HIV/AIDS-fertőzés, léphiány, valamint immunszuppresszív kezelés alatt álló betegek. Jogosultak továbbá az ingyenes oltásra az egészségügyi dolgozók. Ötven százalékos kedvezménnyel juthatnak hozzá az oltáshoz a 45–65 év közötti, krónikus betegségben nem szenvedő személyek. Azok, akik nem szerepelnek egyik kategóriában sem, a teljes árat kell kifizessék az oltásért. „Az ingyenes oltásra jogosultak az oltóanyag beadására felhatalmazott gyógyszertárakban vagy a háziorvosi rendelőkben kaphatják meg a vakcinát” – közölte Rahota. Azok a patikák, ahol beadják az oltásokat, a következők: Nagyváradon a Dr. Max (Ștefan Octavian Iosif utca 7. szám, valamint az ERA Parkban és az Auchan bevásárlóközpontban), Help Net (Decebal út. 22 szám, C 104/B tömbház), Codins (Meziadului utca 2.), Rodia (Doina utca 26, PC 86-os tömbház), Medica Plus (Ion Bogdan utca 11A), valamint más gyógyszertárak is, amelyek rendelkeznek minisztériumi engedéllyel és influenzaellenes oltási tevékenységet folytatnak, mint amilyenek a Catena, a Dona, a Suflet Farm, a Mig Farm, a Rodia, a Belladona és a Hygea gyógyszertárak. Mivel a gyógyszertárak és a helyszínek listája folyamatosan változik, a DSP időről időre frissíti a saját honlapján ezeket az adatokat. Az influenza elleni oltás véd a legtöbb olyan törzs ellen, amelyről azt feltételezik, hogy előfordulnak majd a hideg évszakban, ezért az oltásra minden évben szükség van, mivel a vírusok mutálódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában