Évforduló

2023.10.11. 17:30

Implon Irénre emlékezett a Kiss Stúdió Színház

Születésének évfordulója (október 9.) apropóján Implon Irén nagyváradi újságíróra emlékeztek kedd este a Partiumi Színházi Gyűjtemény termében, a Kiss Stúdió Színház rendhagyó pódiumestjén.

János Piroska

Az eltávozók, disszidálók és itthonmaradottak, helyüket keresők érzelemvilágára fókuszál az a kötet, amely a Kiss Stúdió Színház kedd esti pódiumestjének alapjául szolgált. Az Implon Irén életművét feldolgozó sorozat legújabb kötetét korábban a Festum Varadinum programsorozat keretén belül mutatták be, a színházi gyűjtemény termében kedd este megrendezett beszélgetés vendége a kötet szerkesztője, az újságírónő fia, Manolescu Gábor volt. Az idén megjelent kötet a húsz évvel ezelőtti, 2003-ban kiadott könyv második, bővített kiadása. Manolescu Gábor elmondta: méltatlanul kevés könyv maradt édesanyja után, a gazdag életmű azonban további kötetek kiadását teszi lehetővé. Az eddig megjelentek mellett gondolkodnak még színészportrékat összefogó kötetben, illetve riportokat tartalmazó kiadványban – tette hozzá. 

Implon Irén mindig empátiával viszonyult azokhoz, akikről írt, kritikus hangnem csak a filmkritikáiban lelhető fel – jegyezte meg Manolescu Gábor. Érdekelte a színház, a művészet, ugyanakkor az emberi sorsok is. Utóbbi a központi eleme a Búcsú/Riadó című kötetnek is, amelyben a helyét nem találó ember, a belső elmagányosodás, az otthonát, szülőföldjét elhagyó ember lelki tusakodása és az eltávozók hiányát elszenvedő otthonmaradottak világa tárul elénk. Implon Irén – bár többször hívták más városokba – ragaszkodott Nagyváradhoz, nem hagyta el a várost.
Az esten a kötetből olyan írások hangzottak el, mint a Szórvány – fényben, árnyékban, Változó irányú honvágy, Veszendő nevek. A helyszínen a bemutatott kötet mellett meg lehetett vásárolni az életműsorozat korábbi két új kiadványát is (Váradi tollrajzok, Színházi pódium).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában