Traubenfest

2023.10.03. 07:34

Huszonöt éves a Monospetri Német Fórum

Szüreti fesztivál (Traubenfest) keretében ünnepelte a Monospetri Német Fórum (MNF) megalakulásának 25. évfordulóját. A szüreti fesztivált létrejöttük óta minden évben megtartották, kivéve a világjárvány időszakát. Végső András (aki húsz éve az MNF elnöke) nyilatkozott lapunknak negyedszázados megvalósításaikról és jövőbeli terveikről.

Szőke Ferenc

A Monospetri Német Fórum 1998-ban alakult meg 52 taggal, akkor még elég szűkös körülmények között. Aktív, tettre kész alapítók voltak, akik igyekeztek fejleszteni közösségüket anyagi és erkölcsi szinten egyaránt. Bővültek új tagokkal is, de sokan elhaláloztak időközben, így ma 46 tagot számlál az egyesület. Ez a fogyás nemcsak Monospetrire, de az összes többi, németajkúak lakta településre is érvényes, mondta az elnök. Nagyon jó kapcsolatokat ápolnak a polgármesteri hivatallal és a helyi RMDSZ-szervezettel. Barcui Barna polgármester sokat segít programjaik megvalósítása érdekében. Németországi támogatással és saját munkaerő-hozzájárulással felépítették a székházukat, melyet folyamatosan szépítenek. A napokban kötötték rá a szennyvízvezetéket a községi hálózatra, és az udvar pázsitos részén automata öntözőberendezést szereltettek be. Nemrég látogatást tett náluk Ovidiu Ganț, a Román Parlament német kisebbségi képviselője és vele egyeztettek a jövőbeli tervekről. Jelen voltak a megyei és a körzeti vezetők is. A képviselő megígérte, hogy parlamenti szinten is igyekszik támogatást szerezni terveik megvalósításához. Az MNF tagjai szeretnének egy nyári tábort létrehozni a fiatalok számára, melyben minden nemzetiségű jelentkezőt fogadnának. A szállást meg tudják oldani a Fórum-székház emeleti részében, de szükség lenne sportpályára, melyet saját területükön tudnának létrehozni. Ezen lenne foci-, tenisz- és kosárlabdapálya. Reményeik szerint a sportolási lehetőség vonzaná a fiatalságot. Szeretnének egy mikrobuszt is vásárolni. Abban is gondolkodnak, hogy pályázati úton szerezzenek finanszírozást bizonyos programok megvalósítására. Jelenleg Németországból kapnak kisebb segélyeket és a szimbolikus értékű tagdíjból tudnak gazdálkodni. Szeretnék elérni azt, hogy a monospetri iskolába újra bevezessék a német nyelv oktatását. Ez régebben adott volt, de a margittai líceumban nem volt folytonossága, mivel ott az angol nyelvet oktatták, mondta az elnök.

 

A szüreti mulatságon idén, három év kimaradás után, ismét felléptek a bélteki, a mezőpetri, a nagyváradi, a palotai, a sólyomkővári, a szatmári tánccsoportok, és természetesen a monospetri Bábota Néptáncegyüttes, illetve a szintén helyi Baptista Fúvószenekar. Jelenleg a Fórumnak nincs német táncegyüttese, mert a fiatalok felnőttek és nagyvárosokban folytatják tanulmányaikat. Dolgoznak azon, hogy újra létrehozzák a német táncegyüttest. A fellépéseknek a Monospetri Kulturális Központ adott otthont. A szüreti mulatság keretében megkoszorúzták a székházuk falán a németországi Hans Rösch tiszteletére elhelyezett emléktáblát, aki nagyon sokat segített az épület létrehozásában. Jó házigazdákként a fellépőket bőséges ebéddel vendégelték meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában