Filmfesztivál

2023.10.02. 18:23

Gyászfeldolgozásról és örökbefogadásról a TIFF-en

Komoly témákat feldolgozó alkotások is szerepeltek az elmúlt hétvégén Nagyváradra érkezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, azaz a TIFF-en.

P. Nagy Noémi, János Piroska

A magyar filmek sorát gazdagította szombaton kora este az Erőss Zsolt hegymászó özvegye, Sterczer Hilda gyászfeldolgozását bemutató Magasságok és mélységek című alkotás. A Transilvania-teremben fél héttől vetített filmre meglehetősen szép számban érkeztek érdeklődők. Csoma Sándor tavaly bemutatott alkotása, bár alig haladja meg a másfél órát, érzelmi sűrítettségének köszönhetően sokkal többnek hat. A 98 percben ugyanis nem a cselekmény dominál, nem is a hegymászó Erőss Zsoltról szól – akit egyébként az előző nap, pénteken vetített Hadikban is látható, a hegymászóra rendkívül hasonlító Trill Zsolt alakít –, hanem Sterczer Hilda átélt érzelmeiről. A kezdeti aggodalom, a feszült várakozás, hogy hírt kaphasson a hegymászóról, a remény, majd a belenyugvás, hogy a férj, apa már soha többet nem jön le a hegyről, az önmarcangolás, hogy lebeszélhette volna, az édesapa elvesztését feldolgozni próbáló óvodás kislány fájdalma valóban azzá teszik a filmet, amire a cím is utal: magasságok és mélységek hullámvölgyévé. Hilda azonban a végén képes segítséget kérni – pszichológus segíti gyászfeldolgozásában, aki által megérti: egy embernek egy temetése van, bármit is mondjon a társadalom, és a holtakat nem szabad hazavárni.

Sokan voltak kíváncsiak az Előző életek (Past Lives) című amerikaidél-koreai filmre, amit vasárnap délután vetítettek a váradi filharmóniában. Celine Song első, önéletrajzi ihletésű nagyjátékfilmjét idén januárban mutatták be a Sundance Filmfesztiválon. Már ott is nagy sikert aratott, a kritikusok szerint a jövő évi Oscaron is esélyes lehet több kategóriában. A közönségkedvenc alkotásra a váradi filmszerető közönség is kíváncsi volt, a filharmónia nézőtere szinte teljesen megtelt. Viszont nem mindenkinek tetszett a lassan építkező, az érzelmi fejlődésre és nem az akciódús cselekményre épülő alkotás, néhányan hangosan kommentálták a filmet, ezzel zavarva a körülöttük ülőket.

Díjnyertes dráma

Magyar díjnyertes drámát is megnézhettek az érdeklődők az idei TIFF vasárnapi programjában. A Hat hét című alkotáson keresztül a nyílt örökbefogadás érzelmi és bürokratikus oldalába is bepillanthatnak a nézők egy tinédzser lány szemszögéből. A film főhőse az érettségi előtt álló Zsófi, aki nehéz anyagi körülmények között él, csonka családban, egyetlen esélye a kitörésre, ha profi asztaliteniszező lesz. A tervét egy nem várt terhesség borítja fel. A film az ő szemszögén keresztül követi végig a szülés utáni, az örökbe adó és örökbefogadó szülőknek egyaránt érzelmileg megterhelő hat hetes időszakot, ugyanis a magyarországi törvények szerint ennyi ideje van a vér szerinti anyának meggondolnia magát. Szakonyi Noémi Veronika drámája a rangos szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában debütált, majd világszerte számos fesztiválon szerepelt sikerrel.

A filmfesztivál vasárnap este a Casablanca című ikonikus film főtéri vetítésével zárult. Bár az október elég hűvös estével köszöntött be, az este fél kilenctől kezdődő ingyenes vetítésen minden szék foglalt volt, egyesek állva vagy a szökőkutak szélén ülve követték Kertész Mihály (Michael Curtis) 1943-as filmjét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában