Planet Budapest

2023.10.04. 15:44

Fenntarthatósági élményprogramban vettek részt a szacsvaysok

Egy emlékezetes tanulmányi kiránduláson vehetett részt a Szacsvay Imre Általános Iskola V. B és a VI. C osztályának 39 diákja, valamint két vezetőtanáruk (Molnár Tünde és Varga Éva) szeptember 29-én, amelynek fő célja a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó meglátogatása volt.

BN-összeállítás

Az első útjuk egy olyan élményközpontú kalandjátékhoz vezetett, amely Heroes of the Future (A jövő hősei) elnevezéssel a gyerekek fenntarthatósággal kapcsolatos oktatását célozza. Interaktív játékokkal és élő szereplős színházi elemekkel, magával ragadó látványvilággal és díszletekkel építkezve mesélt el egy történetet a bolygónk lehetséges jövőjéről, és nyitotta meg a diákok előtt az ennek befolyásolására vonatkozó aktuális kérdéseket az összefüggésekről és az egyéni felelősségvállalásról. Ezután a nagy sikerű előadás kulisszatitkaiba engedett bepillantást, valamint kérdéseket tehettek fel a produkcióval kapcsolatban. 

 

Az oktatási programot követően a mobilváros meglátogatása jött, amelyben ötféle elektromos jármű segítségével a gyerekek egy kartonból épült fenntartható városban nézhettek körül. Majd ellátogattak a Your Planet (A te bolygód) elnevezésű szórakoztató, informatív és elgondolkodtató kiállításra, ahol látványos installációk segítségével tapasztalhatták és érthették meg, hogy mi a fenntarthatóság, mit tehetnek érte egyénileg és közösen. Ez egy rendkívül izgalmas utazás volt, amely a legmodernebb kiállítási eszközökkel mutatta be a fenntarthatóságot egyedülálló látványvilággal megalkotva 6500 négyzetméter területen. A gyerekek interaktív játékok, virtuális valóság és különleges installációk segítségével merülhettek el a témában, és tudhattak meg többet arról, hogyan vigyázhatnak az ökoszisztémára, miért különlegesek a fecskék, hogyan hat egy Dunába dobott PET-palack a tengerek élővilágára, valamint azt is, hogy milyen lesz a jövő fenntartható városa és hogyan lehetnek tudatos fogyasztók. A program segített, hogy a nehezen ellenőrizhető információk özönében is világos, pontos és megbízható tudásuk legyen a fenntartató fejlődés szerteágazó témáiról. Az élővilág védelmétől az energiabiztonságig, a vízgazdálkodástól a tudatos élelmiszer-felhasználásig, a globális folyamatoktól a saját felelősségig. 

 

A nap zárásaként – szintén oktatási céllal – ellátogattak az Illúziók Múzeumába. Itt is megvalósult a kiállítás fő célja, ami ez esetben a látogatók meghökkentése, összezavarása volt. A gyermekek egyik ámulatból a másikba estek, ugyanakkor izgalmas tudnivalókkal gazdagodtak. Végül, hazaindultak sok ismerettel, életre szóló élménnyel gazdagodva. „Az átélt élményekből táplálkozva a jövő bolygónk fenntarthatóságára vonatkozó kihívásaival mi minden bizonnyal felelősségteljesen nézünk szembe. Lenyűgöző volt számomra a profizmus, amellyel az egy héten át tartó expón a programokat megszervezték és a közel 8000 diákot kísérőikkel együtt fennakadások nélkül koordinálták. Megtisztelő volt az expón való részvétel, melynek lehetőségét a szervezőknek ezúton is köszönöm!” – mondta el portálunknak Molnár Tünde tanár.

 



 



 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában