Munkálatok

2023.10.16. 17:21

Építőtelepek lesznek jövőre a nagyváradi parkok helyén

A város területén aligha lesz hol pihenniük a váradiaknak 2024-ben, ugyanis felújítási és átépítési munkálatok fognak zajlani Nagyvárad összes nagyobb parkjában.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Nagyváradnak 18 millió euró vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésére arra, hogy felújítsa a város parkjait és zöldövezeteit. Mint arról már beszámoltunk, a polgármesteri hivatal már el is készítette a felújítási projekteket, a helyi tanács pedig meg is szavazta azokat. Konkrétan a vársánc, a December 22 park, a Bunyitay-liget (Brătianu park), az Ezredévi emléktér (Libertății park) és a Nagyvásártér (December 1. park) felújításáról van szó, továbbá zöldövezetté alakítják át a Geoege Enescu-szobor körüli kis teret is a Baross (Dacia) híd északi hídfője mellett. A Petőfi park korszerűsítése jelenleg is zajlik, és jövőre is tart majd, és mivel a fentebb felsorolt zöldövezetek modernizálása is a jövő évben kezdődik, így a váradiak 2024-ben nem fognak tudni a város parkjaiban pihenni, mert ott a munkagépek fognak dübörögni. Az említett határozatok elfogadása előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester kifejtette: „Jelenleg 18 millió euró van elkülönítve Nagyvárad számára a Regionális Operatív Programon belül zöldövezetek felújítására. Külön finanszírozási tengelyek vannak az ilyen beruházásokra. Ha bármi mást szeretnénk csinálni a parkok felújításán kívül, azt ebből a pénzből nem lehetne. Tehát választhatunk: vagy megcsináljuk ezeket, vagy elveszítjük a pénzt” – magyarázta az elöljáró, hozzátéve, hogy jövő tavasszal kezdődnek a munkálatok és 2025 elejére be is fejeződnek. 

Fotó: Alexandru Nițescu

Ez komoly vállalás, ugyanis komplex korszerűsítési beruházásokról van szó. Mint azt Adina Popa, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának helyettes vezetője elmondta, az Ezredévi emléktéren például egy kis teret hoznak létre, és az abban az övezetben lévő szobrok területét is átalakítják, hogy különböző megemlékezéseket lehessen ott tartani, a vársáncban pedig színpadteret és ételkocsik fogadására alkalmas területet alakítanak majd ki. Teljesen átalakul a George Enescu-szobor körüli térség is. Elbontják a betonkerítést és horganyzott acélkerítést helyeznek ki, a lépcsők új burkolatot kapnak; a gyalogos sétányokat átalakítják és lekövezik, a térkövekbe hangjegyek mintái lesznek bevésve. Egy kis teret is kialakítanak a szobor körül. Kiépítik az öntözőrendszert és okospadokat is kihelyeznek, amelyeken QR-kódok lesznek, ezek segítségével információkat lehet majd megtudni a nagy román zeneszerző életéről. Audio berendezést is kihelyeznek majd, amelyből George Enescu szerzeményei fognak szólni. Komoly átalakuláson megy majd át a December 22. park is: a fő gyalogos ösvényeket lekövezik, az ottani játszóteret megnagyobbítják és építenek egy multifunkcionális sportpályát is. A park közepén egy szökőkút lesz, amelyet fényjátékkal fognak ellátni. A park körül futópályát alakítanak ki, a bicikliút pedig nem a zöldövezetben, hanem amellett fog haladni. A Bunyitay-ligetben felújítják a játszóteret, illetve építenek egy kalandparkot is. A park közepén egy pump-track pályát, a park északnyugati részén egy pihenésre alkalmas részt alakítanak ki, itt nyugágyak lesznek, illetve kis fából készült, kör alakú folyosókat is építenek, és egy kis tavacskát is létrehoznak. Mivel sok mozgásra, sportolásra alkalmas terület lesz itt, ezért a vécék mellett zuhanyzó és öltöző is lesz. Legalábbis a tervek szerint, ugyanis mint ahogy arról korábban már szintén hírt adtunk, a lakosok egy része nem szeretné a Bunyitay-ligetnek ilyen mérvű átalakítását, ők azt akarják, hogy a park maradjon meg jelenlegi formájában és csak karbantartó munkálatokat végezzenek benne. A România Eco Egyesület petíciót is benyújtott ennek érdekében. „Nincs szükség tóra, mert a közelben van a Körös azoknak, akik vizet akarnak látni. Az öltözők sem kellenek, mert azok más célú találkozóhelyekké válhatnak a fiatalok számára. Akik sportolni jönnek a parkba, általában autóval érkeznek, és a mosdóban átöltözhetnek” – érvelt a projekt egyik ellenzője. A petíció megfogalmazói azt szeretnék, hogy minden maradjon a régiben, de a parkban lévő eszközök működőképesek legyenek, és minden legyen rendesen karbantartva. Továbbá kérik azt is, hogy a projektet bocsássa közvitára a városvezetés, ezt ugyanis az összes megszavazott zöldövezet-felújítási projekt esetében elmulasztotta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában