Felkészülve

2023.10.28. 09:37

Enyhe télre számít a váradi köztisztasági vállalat

Nagyságrendben ugyanannyi járművel, eszközzel és csúszásgátló anyaggal várja az idei telet a RER köztisztasági vállalat Nagyváradon, mint az elmúlt télen. Az idén sem számítanak kemény télre.

Fotó:  A szerző felvétele

Pap István

"Felkészültünk a közelgő hideg évszakra. A RER 33 géppel rendelkezik, amelyek a város négy részre osztott sürgősségi övezetében fognak beavatkozni” – mondta Marcel Dragoș Nagyvárad alpolgármestere pénteken a sajtótájékoztatóval egybekötött terepszemlén a RER Vest köztisztasági vállalat Moreni utcai telephelyén, ahol megtekintette a téli időszakban használt haszonjárműveket. A sajtótájékoztatón részt vett Pálhegyi Zoltán, a cég igazgatója, és Sebastian Marchiș, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának a vezetője is. Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy kedvezőtlen időjárás esetén a vállalat meghatározott sorrendben kell elvégezze az úttisztítást. A köztisztasági vállalat a 2023-2024-es téli szezonban 3.416.112 négyzetméternyi útpályát, összesen 1170 utat és utcát kell tisztítson. A város sürgősségi övezetekre van osztva. Rossz idő esetén először az I. sürgősségi övezetben kell beavatkozni, mely 389 utcát, alapvetően a város ki- és bejáratait és a tömegközlekedési járművek útvonalait, valamint azokat az utcákat foglalja magában, ahol közintézmények vannak. Ezután jön a II. sürgősségi övezet, ami a lakótömbök közötti bekötőutak, a városrészek közötti összekötő utakat foglalja magában, összesen 301 utcát. A harmadik sürgősségi övezetbe tartozik 238 utca, vagyis az összes olyan aszfaltozott utca, amelyik nincs benne a két előző övezetben. És utoljára marad a negyedik övezet, amely a 242 aszfaltozatlan utcát foglalja magában. Marcel Dragoș megjegyezte, hogy tavaly óta van egy újabb helyszín, ahol hóeltakarítási anyagokat tárolnak, aminek köszönhetően a dombvidéken hamarabb tud beavatkozni a RER. „A két tárolóhely a Bihorului utcában és a Dózsa György utcában van, ezek nagy mértékben csökkentik a beavatkozási időt" – magyarázta.

 

Rövid tél

Pálhegyi Zoltán elárulta, hogy folyamatosan figyelik a meteorológiai előrejelzéseket, és már a kedvezőtlen időjárás beállta előtt megrakják a kocsikat csúszásgátló anyagokkal, és ha a csapadékos időjárás bekövetkeztére 70-80 százalékos valószínűség van, akkor még a csapadék lehullása előtt leszórják a csúszásgátló anyagokat az utakra, hogy a hó, a havas eső, a jégeső erre essen, mert akkor nem fagy rá az utakra, és könnyebb is eltakarítani. Megjegyezte, hogy Nagyváradon egyre kevésbé lehet hóeltakarításról beszélni, ahhoz ugyanis, hogy a hóekéket kiküldjék az utakra, legalább öt centiméteres hórétegre van szükség. „A tavalyi télen mindössze négy napig végeztünk szó szerint vett hóeltakarítást” – fogalmazott Pálhegyi. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a járművek GPS-szel vannak felszerelve, így a RER irányítóközpontjában valós időben tudják követni a járműveket. A beavatkozások során szilárd és folyékony csúszásgátló anyagokat használnak a helyszín és a helyzet függvényben. Az idei telet 1.125 tonna sóval, 271 tonna homokkal és 10.080 liter folyékony kalcium-kloriddal várják, ugyanakkor magnézium-klorid granulátumot is felhalmoztak. A szilárd csúszásgátló anyaggal végzett hó- és jégmentesítést 23 járművel, a folyékony anyaggal történő hó- és jégmentesítési beavatkozásokat két járművel végzik. A hóelszállítást öt járművel látják el, de ez a kapacitás szükség esetén 16 járműre növelhető. A hóeltakarításra 24 hóekével ellátott járművet használnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában