Munkálatok

2023.10.11. 15:57

Munkálatokkal „bástyázták” körbe a vár előtti tömbházak lakóit

Mint régen a várlakók, úgy érezhetik magukat a nagyváradi vár előtti tömbházakban élők ebben az időszakban, ugyanis az önkormányzat által beindított munkálatok nagyon megnehezíti a számukra azt, hogy ki-, illetve bejussanak otthonaikba.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A váradi vár előtt elhelyezkedő két nagy és egy kisebb tömbház körül mindenütt munkálatok zajlanak. A Gojdu tér már tavaly óta le van zárva az aluljáró-építések miatt, egy ideje pedig a vársáncban sem lehet közlekedni, mert ott is munkálatok zajlanak, egy új utat nyitnak a Sánc (Griviței) utca és a Kolozsvári út között. Mindehhez még hozzáadódik a katedrális körüli mélygarázs építése is, ami közvetlenül a két nagy tömbház között lehetetleníti el a közlekedést. A három közül a legnagyobb problémát tulajdonképpen épp a legkisebb munkálat, a vársánc útjának korszerűsítése jelenti, mert ezzel zárult be a kör: először a Sánc utcán nehezítették meg a közlekedést az ottani távhőhálózat-korszerűsítési munkálatok miatt, majd augusztus 8-án lezárták az autóforgalom előtt a megyei adóhivatal előtti részt, ahol körforgalmat alakítanak ki. Időközben elkezdődtek a munkálatok a vársáncban is, és azóta a gyalogosok csak felásott területen tudnak közlekedni, a tömbházak parkolójában lévő autókat pedig nem lehet sehova sem vinni, mert körülöttük mindenütt munkálatok zajlanak. „Arra ébredtünk, hogy nincs hol bejönni. Nem tudom kihozni az autót a garázsból, de amúgy se lenne hova vinnem” – nyilatkozta egy ottani lakó.

Fotó: Alexandru Nițescu

A polgármesteri hivatal eredeti elképzelése persze nem ez volt. A Sánc utca és a Kolozsvári út közötti, mintegy 500 méteres összekötő út kialakítására vonatkozó határozatot már tavaly áprilisban elfogadta a helyi tanács, és mire a Gojdu téri aluljárók építése elkezdődik, ennek az új útnak már el kellett volna készülnie, hogy az autóforgalom egy részét átvehesse a katedrális előtt zajló munkálatok idején. Ehhez képest a vársáncban csak idén augusztusban kezdődött el a munka. „Jó lett volna, ha az az útszakasz már elkészült volna, de a munkálatok költségei miatt nem ítélhettük oda közvetlenül a kivitelezőnek az útkarbantartási keretszerződés alapján, hanem csak az önkormányzat beruházásaként, közbeszerzési eljárás útján” – tudatta Marcel Dragoș alpolgármester. A tender azonban hosszadalmas eljárás, így csak idén májusban ítélték oda a munkálatot 2,5 millió lejért áfával együtt a Dumexim cégnek, mely csak további két és fél hónap után kezdett el ott dolgozni, mert nem kapta meg a munkálat elkezdéséhez szükséges kivitelezés-elkezdési rendeletet. „Nem adhattuk ki hamarabb a rendeletet, mert a várároknak a piac felé eső részében régészeti ásatások zajlottak. Nem akartunk úgy járni, mint a katedrálisnál épülő mélygarázs esetében, amikor hetekig blokkoltak minket a régészeti feltárások” – magyarázta Dragoș.

A közlekedési problémák legalább részleges enyhítése érdekében a polgármesteri hivatal azt kérte a kivitelezőtől, hogy a munkálatokat szakaszosan végezze el. A kivitelező ugyanis először a közlekedési rendőrség és a nagypiac közötti csatornahálózatot szerette volna befejezni. A műszaki igazgatóság azonban azt kérte, hogy a cég fejezze be a munkálatot egy szakaszon az aszfaltozással együtt, hogy az ottani lakóknak legyen hol közlekedniük, és ezt követően folytassa a kivitelezést egy másik szakaszon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában