Szentmise

2023.10.07. 19:50

Egyházmegyei családtalálkozót tartottak Nagyváradon

„Apja már messziről meglátta és megesett rajta a szíve. Eléje sietett, a nyakába borult és megcsókolta.” (Lk 15, 20) mottóval szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az egyházmegyei családtalálkozót október 6–7-én Nagyváradon. A programokat a családpasztorációért felelős Tóth Attila Levente margittai plébános és lelkes csapata állította össze.

Ciucur Losonczi Antonius

A családok egységéért, a házastársi hűségért, a gyermekek Isten akarata szerinti fejlődéséért végzett közös imába kapcsolódott be az egyházmegyei találkozó közel kétszáz résztvevője. A program első napján, pénteken a Katalin-telepi plébánián gyűltek össze a házaspárok, ahol Böcskei László megyés püspök köszöntötte őket, majd kötetlen beszélgetésre került sor a házasságról, ennek örömeiről és buktatóiról.

Szombat reggel a püspöki palotában dr. Csókay András idegsebész a gonosz lélek elleni harcokról, derűs győzelmekről tartott előadást, melyben Isten iránti elkötelezettségéről, hitéről tett tanúbizonyságot. A Láthatatlan Színház keretében a házaspárok vezetéseken vettek részt, melyen kapcsolatuk kezdetéről és folyamatáról elmélkedhettek, illetve fogadalommal erősítették meg társuk iránti elkötelezettségüket.

 

A találkozót délután a székesegyházban bemutatott főpapi szentmise zárta, amelynek főcelebránsa és szónoka Böcskei László megyés püspök volt. A szertartáson részt vett Tuomo T. Vimpari, a bukaresti nunciatúra ügyvivője és Virgil Bercea görögkatolikus püspök is. Elmélkedésében Böcskei László arra hívta fel a figyelmet: ezekben a napokban Rómában a szinódus zajlik, melyet Ferenc pápa hívott össze, és ezt kétéves felkészülési időszak előzte meg, amelybe a váradi egyházmegye is bekapcsolódott, hogy a mai időkben együtt keressék az egyházon belül azokat az eszközöket és lehetőségeket, melyekkel hatékonyan fel tudják venni a harcot a kihívásokkal és a megpróbáltatásokkal szemben. És bizonyos értelemben az egyházmegyei találkozó is egy szinódus, hiszen az egyházmegye népe szintén azért gyűlt össze, hogy tanácskozzon arról, ami fontos az életében, és Krisztust követve tudjon ellenállni azoknak a kísértéseknek, melyek kirekesztik Istent az életéből, magyarázta a főpásztor.

A megyés püspök ezután két lényeges dologra figyelmeztetett: a meghívásra és a küldetésre. Azt mondta: a modern világban mindenki olyan márkát keres, ami lehetőleg vonzó, drága és feltűnő. Emberként, nőként vagy férfiként mi viszont Isten „márkáját” viseljünk magunkon, hiszen a saját képére teremtett bennünket, és ez egy olyan csodálatos ajándék és meghívás, melyet semmi sem tud felülmúlni. Közösen tükrözzük tehát vissza Isten tervét, aki „látta, hogy mindez jó”. A küldetésünk pedig az: engedjük, hogy kibontakozzanak azok a szeretetmagok, melyeket Isten ültetett el bennünk.

Az elbocsájtás után mindenki kapott egy-egy könyvjelzőt, melyeket az Élet az autizmussal Egyesület fiataljai készítettek. Azért, hogy amikor a családtagok együtt lapozzák majd az életük könyvét, erre a könyvjelzőre tekintve megerősödve lépjenek tovább az Isten által számukra kijelölt úton – fogalmazott Böcskei László.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában