Koncertelőzetes

2023.10.03. 17:57

Császári Beethoven-koncert várható a filharmóniában

Emperor és Eroica, ez a két kulcsszó-kulcsmű a nagyváradi filharmónia következő hangversenyén, melyre október 5-én, csütörtökön 19 órakor kerül sor az Enescu–Bartók-teremben.

Forrás: Facebook/Filarmonica de Stat Oradea

Fotó: me

Tóth Gábor

Olybá tűnik, nagyon határozott bécsi klasszikus útra tért az ősz beköszöntével a filharmónia, az évadnyitón Beethoven volt terítéken, a második koncerten Mozart, s most ismét Beethoven. Mindez igazán szép indítás. Nem szükséges bemutatnunk Beethoven két alapművét, a koncerten várható 5., Esz-dúr zongoraversenyt (az Emperor avagy Imperial névtársításút), ahogyan a III., (szintén Esz-dúr) Eroica szimfóniát sem. Alapművekről beszélünk, melyeket remélhetőleg a közönség jól ismer, s a zenekar is kellőképpen mutat majd be csütörtök este Mihnea Ignat vezényletével, illetve Ioana Poenaru zongoraszólójával.
Beethoven most is, továbbra is ugyanarról beszél itt, mindarról amiről eddig is szólt hozzánk bő kétszáz év távlatából, egyebek mellett olyan e világban elérhető hősi magaslatokról – nem mellesleg a világ jobbá tételéről –, melyek földi/emberi léptékből is hozzáférhetőek, megvalósíthatóak, csak épp megfelelő felismerés, valamint kellő tartás és kitartás szükségeltetik hozzájuk.
Mihnea Ignat (sz. 1980, Craiova), a Temesvári Román Nemzeti Opera karmestere immár negyedszer vezényel Váradon, 2021 áprilisában, a zártkapus időszakban dirigált itt először, legutóbb pedig idén áprilisban láthattuk a filharmónia színpadán. Külföldi pályafutása Spanyolországhoz (Alicante, Madrid, Sevilla, Bilbao), Németországhoz (Lipcse, Berlin), illetve különös módon a Dominikai Köztársasághoz is kötődik.
Ioana Poenaru zongorista nagyváradi születésű, sokáig szintén Németországban működött, valamint különös, hogy 2011 óta nem hívta már vissza koncertezni ide, szülővárosába a filharmónia. Egykori váradi tanára Jámbor Fekete Erzsébet volt, sok generációnyi sikeressé vált zongoraművész mentora. Poenaru játszott itt 2010-ben Csajkovszkijt (b-moll), 2011-ben Brahmsot (d-moll), ezúttal Esz-dúrra vált, a császári hangnemre, valamint majd például H-dúrra is a második tételben. A kolozsvári zeneakadémián Adriana Bera tanítványa volt, a trossingeni főiskolán Gernot Daniel Haschkéé, de csiszolta tudását korábban Arkagyij Szevidov, Rudolf Buchbinder vagy Rudolf Kehrer kurzusain is.
Gyakorlati információk, jegyek végett érdemes felkeresni a filharmónia honlapját, Facebook- és Instagram-oldalát, valamint a bilete.ro oldalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában