Szelektíven

2023.10.09. 18:07

Csak üveget a zöld kukába, különben a RER nem szállítja el!

Egyre nagyobb gondot okoz Nagyváradon az, hogy a tömbházak lakói nem rendeltetésszerűen használják a hulladékgyűjtő pontokban a zöld kukákat.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi szelektív hulladékgyűjtési szabályzat értelmében a városban három frakcióban kell gyűjteni a hulladékot, annak ellenére, hogy időközben új frakciók külön gyűjtését is bevezették: így például a zöld kukákba kizárólag üveget lehet helyezni, csakhogy az utóbbi időben megsokasodott azoknak az eseteknek a száma, amikor a zöld kukába mindenféle egyéb hulladék került. A problémát a váradi szelektív hulladékgyűjtő központot üzemeltető ECO Bihor cég jelezte a helyi hatóságoknak, ugyanakkor a RER Vest dolgozói által a városban készített fotók is bizonyítják, hogy a zöld kukák mindenféle hulladékkal vannak tele. A helyi rendőrség pénzbírságokat rótt ki a lakótársulásoknak, amiért nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, de ezeknek a bírságoknak az értéke 300 és 500 lej között mozog és megoszlik a lakók között, tehát sok váradi ebből nem érzékeli, hogy bármi rosszat tett volna. Mivel tehát a bírságok semmiféle hatással nem voltak, ezért a váradi köztisztasági szolgáltató, a RER Vest úgy döntött, hogy nem szállítja el többé ezeket, ha mást is talál bennük, mint üveget. Pálhegyi Zoltán, a RER Vest igazgatója lapunknak elmondta, hogy már jó ideje tapasztalják ezt a problémát, ami az utóbbi időben öltött akkora méreteket, hogy már tenni is kell valamit. Kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy csak a tömbházaknál figyelhető meg ez a negatív jelenség. „Nekünk az ECO Bihor jelez vissza, ha nem megfelelő az autó tartalma. A magánházaknál nemrég vezették be a külön üveggyűjtést, onnan nem jelzett problémát az ECO Bihor, tehát kifejezetten csak a tömbházaknál van gond” – fogalmazott az igazgató. Hozzátette, hogy a lakókban is tudatosítani kellene azt, hogy hibáztak, ezért ő azt javasolta, hogy a helyi rendőrség az érintett lakók postaládájába is dobjon be figyelmeztetést arról, hogy nem megfelelően gyűjtik a hulladékot.

Nem lesz bírság a RER-nek

Mint arról már beszámoltunk, korábban a Nagyváradi Helyi Rendőrség bírságot rótt ki a RER Vest-re, amiért nem szállította el azokat a kukákat, amelyekben nem megfelelő tartalom volt, felvetődik tehát a kérdés, hogy így lesz-e ez most is. Pálhegyi Zoltán szerint a helyi rendőrség nem büntetheti meg a RER-t emiatt, mert a vállalat a polgármesteri hivatallal közös megegyezés alapján hozta meg ezt az intézkedést. És a helyi rendőrség valóban nem fog emiatt büntetni, tudtuk meg Samuel Miliantól, a helyi rendőrség igazgatójától. Ő lapunknak kifejtette, hogy a helyi köztisztasági szabályzat szerint Nagyváradon hivatalosan három frakcióban kell gyűjteni a hulladékot: tömbházaknál a szelektív hulladékot a sárga kukákba, a lebomló hulladékot a barnába, a kommunális szemetet pedig a feketébe kell gyűjteni. Hozzátette, hogy a köztisztasági szolgáltató köthet külön szerződéseket a lakótársulásokkal arról, hogy négy, öt vagy akárhány frakcióban gyűjtsék a hulladékot, de mivel ez két fél magánszerződése, ezért a helyi rendőrségnek ezzel nincs dolga. Mivel a helyi szabályzat nem mond semmit a zöld kukákról, ezért a helyi rendőrség semmilyen intézkedést nem fog hozni ezekre vonatkozóan, tehát nem fogja megbüntetni a RER-t, ha nem szállítja el azokat a zöld kukákat, amelyekben üvegen kívül más típusú hulladék is van. Arra a kérdésünkre, hogy akkor a lakótársulásokat miért bírságolta a helyi rendőrség, Milian azt válaszolta, hogy a lakótársulásokat és a lakókat nem a helyi köztisztasági szabályzat, hanem a környezetvédelmi törvény alapján büntetik meg, mely kimondja, hogy a lakosság köteles szelektíven gyűjteni a hulladékot.
Mind Samuel Milian, mind pedig Pálhegyi Zoltán azt mondták, hogy módosítani kellene a köztisztasági szabályzatot, hogy az tükrözze a valóságot. Pálhegyi kiemelte, hogy számos változás lépett életbe, például a szelektív üveggyűjtésen kívül a szelektív papírgyűjtés is, amelyeknek azonban még nincs nyoma a szabályzatban. A RER Vest igazgatója úgy tudja, hogy a polgármesteri hivatal műszaki igazgatósága már tavasz óta készíti a módosítást, amiről, amint elkészült, közvitát kell tartani, és majd csak azt követően fog szavazni róla a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában