Együttműködés

2023.10.13. 16:14

Az Óbudai Egyetemmel közös gazdasági informatika szak indítását jelentette be a PKE

Kettős diplomát szerezhetnek a szak akkreditációját követően azok, akik a Partiumi Keresztény Egyetemen jövő tanévtől induló gazdasági informatika képzést választják. A nagyváradi egyetem az új szakot az Óbudai Egyetemmel közösen indítja.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

A közös szak indításáról az együttes szenátusi gyűlést követő pénteki sajtótájékoztatón számolt be a két felsőoktatási intézmény rektora, dr. Pálfi József és dr. Kovács Levente professzor. Az új szakot stratégiai jelentőségűnek nevezte a nagyváradi egyetem elöljárója, hozzátéve: a képzés indításának gondolata már korábban felvetődött, illetve a régió középiskoláinak igényét is tükrözi. Hosszú volt az út, amíg eljutottak erre a pontra, augusztus végén azonban a Partiumi Keresztény Egyetem megkapta a Román Felsőoktatási Minőségbiztosítási Ügynökségtől (ARACIS) a szakra vonatkozó ideiglenes működési engedélyt. Ekkor még nem állt minden rendelkezésre, hogy szeptember közepétől beindítsák a szakot, viszont a jövő évi indítás feltételeiről már konkrétabban tudnak tárgyalni – jegyezte meg dr. Pálfi József. Az Óbudai Egyetem számára a gazdasági informatika képzés nem újkeletű, több éve végzik, így a megfelelő szaktudás rendelkezésre áll – mutatott rá dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, hozzátéve: a szak indításának előkészítésében a budapesti felsőoktatási intézmény a kezdetektől partnere volt a PKE-nek. Az Óbudai Egyetem továbbra is támogatja a szak indítását a Partiumi Keresztény Egyetemen, illetve a közös szenátusi gyűlésen meghozott döntés szerint amennyiben a váradi egyetem megszerzi a képzés végleges akkreditációját, a két intézmény kettős diplomát (double degree) nyújt a gazdasági informatika szakot végzők számára, azaz a védést követően mindkét egyetem oklevelét át tudják venni a képzést elvégzett hallgatók – jelentette be dr. Kovács Levente. Az általa vezetett intézményről elmondta, az Óbudai Egyetem Magyarország leggyakorlatorientáltabb, fiatal felsőoktatási intézménye, mintegy 12.000 hallgatóval rendelkezik. Bár még az első ezer legjobb egyetem rangsorában nincsenek benne, viszont ha figyelembe vesszük, hogy szerte a világon mintegy harmincezer egyetem létezik, az első négy százalékban már ott vannak – tette hozzá. Dr. Kovács Levente felidézte, személyes kötődés is fűzi a Partiumi Keresztény Egyetemhez, ugyanis édesapja, Kovács Béla volt a PKE alapító rektora.
„A kettős diploma mindenképpen hasznos dolog, hiszen egy olyan régiójában élünk az országnak, amely az anyaországgal közvetlenül határos. Ez nyilván némely esetben jelenthet problémát is, hiszen már a partiumi középiskolásaink közül sajnos nagyon sokan Magyarországot választják. Reméljük, hogy az ilyen jellegű szakokkal egyre inkább elgondolkodtatjuk az itteni szülőket, hogy gyerekeiket inkább próbálják felénk orientálni. Másfelől a kettős diploma azért is fontos, mivel ebben az esetben nem egy anyaországi vagy másik, nagy külföldi egyetem indít egy kihelyezett képzést, hanem megmarad a hazai egyetemnek is a megfelelő súlya az adott felsőoktatási összefüggésben” – tette hozzá dr. Pálfi József, megjegyezve: az akkreditáció, illetve a kettős diploma elindítása a „nemzetköziesedés irányába is utat nyit a Partiumi Keresztény Egyetem számára az Óbudai Egyetemen keresztül”.

A tervek szerint a képzésen húsz ingyenes és tíz tandíjas hely fog rendelkezésre állni, a tantárgyak között szerepelni fog többek között valószínűségszámítás, statisztika, programozás, kiberbiztonság, így a képzést elvégzettek lehetnek például rendszergazdák, gazdasági elemzők, IT-projektmenedzserek. A reményeik szerint a végleges akkreditációt a szak indításától számítva három éven belül megszerzik. A képzésen oktatók kapcsán elhangzott, a Partiumi Keresztény Egyetem rendelkezik a gazdasági szakemberekkel, az informatikai részt illetően az Óbudai Egyetem fog segítséget nyújtani. Ezzel kapcsolatban dr. Kovács Levente hozzátette: az Óbudai Egyetem részéről nemcsak „átoktatás” fog történni, hanem szakembergárdát is képeznek, ugyanakkor nem titkolt céljuk, hogy azok közül, akik a PKE-n elvégzik a gazdasági informatika szakot, a legjobbakat a későbbiekben utánpótlásként bekapcsolják az egyetemi életbe. „Ez nem azt jelenti, hogy az Óbudai Egyetem kilépne a képzésből, hiszen – amint elmondtam – egy kettős diploma felépítésére törekszünk, de az utánpótlásnevelésben is mindenképpen részt vállalunk” – jegyezte meg a rektor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában