Elismerés

2023.10.02. 17:21

Az MMA díjában részesült Kiss Törék Ildikó színművész

A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díjában részesült Kiss Törék Ildikó színművész. A szeptember 11-én átadott díjat az elmúlt csütörtökön ismertették a Partiumi Színházi Gyűjtemény termében.

János Piroska

Rendhagyó előadást tartott az elmúlt csütörtökön a Kiss Stúdió Színház: a legutóbbi pódiumestükön nem egy költő, író életműve állt a középpontban, hanem a Magyar Művészeti Akadémia által Kiss Törék Ildikónak ítélt díjat, illetve díjátadási ünnepet ismertette Meleg Vilmos színművész, valamint a díjazott. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozatai minden évben díjakkal ismeri el a magyar szellemi élet kiemelkedő egyéniségeit, akik a művészet, a művészetelmélet, a művészetszervezés és a művészetigazgatás terén mutattak fel egyedülálló életművet. Az MMA tagozatai minden évben két-két személynek ítélik díjaikat, melyek egyike hagyományosan külhoni művészek és szakemberek pályáját és alkotásait ismeri el. Idén a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díjában részesült Nagy Anna színművész és Kiss Törék Ildikó színművész.

A díj az utóbbi években már másodjára „kerül” Nagyváradra, 2021-ben ugyanis Dobos Imre kapta ugyanezt az elismerést. A tagozati díjak egyben lehetőséget biztosítanak a díjazottak számára az MMA köztestületi tagságára. „Kiss Törék Ildikó színművész, előadóművész, a Nagyváradi Állami Színház tagja, a partiumi és erdélyi magyar színjátszás kiemelkedő alakja, aki pályafutása során drámai szerepek hosszú sorát játszotta el. Önálló pódium műsoraival, kultúraszervező tevékenységével évtizedek óta szolgálja a Kárpát-medencei magyar színjátszás és kultúra fennmaradásának ügyét” – hangzott el Cseke Péter, nagyváradi származású színművész méltatásában. „Ott álltam a színpadon, és azt éreztem, ezt a díjat nemcsak én kaptam: velem voltak az elődök (…) és mindenek előtt társam, Varga Vilmos, és mindazok, akik ezután kapnak helyet itt a múzeumban, amihez most igyekszünk valamilyen alapot megteremteni” – jegyezte meg Kiss Törék lldikó színművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában