Go4Life

2023.10.09. 08:56

Az életmentés jegyében zajlott verseny Nagyváradon

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Harminc éve működik a Bihar megyei Sürgősségi, Újraélesztő és Műszaki Mentő Mobil Szolgálat, közismert nevén a SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare), ez alkalomból egy sor tevékenységgel készülnek – áll a Bihar megyei katasztrófavédelmi felügyelőség közleményében. Az október 12-i dátum különösen fontos mind a Bihar megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség, mind annak a több tízezer személy számára, akik életét a SMURD orvosai, ápolói és tűzoltói mentették meg az elmúlt évtizedek során. A Bihar megyei SMURD 1993 október 12-én jött létre Nagyváradon, az országban másodikként. Az évek során további tíz rohammentő egységet alapítottak megyeszerte, így Váradon kettő, Margittán, Székelyhídon, Érmihályfalván, Szalárdon, Nagyszalontán, Vaskohszikláson, Belényesben, Élesden és Tenkén egy-egy egység teljesít szolgálatot. A megalapításától kezdve a Bihar megyei SMURD több mint 141400 bevetésen vett részt, köztük tűzeseteknél, robbanásoknál és különböző típusú baleseteknél. A kerek évforduló alkalmából a katasztrófavédelmi felügyelőség egy sor tevékenységet szervez. 

Fotó: Alexandru Nițescu


Október 7-én 10 órától a Go4Life elnevezésű verseny zajlott Nagyvárad főterén, amelyen 51, egyenként ötfős diákcsapat vett részt 23 váradi, belényesi és margittai iskolából. A többek között Szent László téren megszervezett verseny az azonos nevet viselő projekt záróeseménye, amelyen több mint 250 IX–XII. Osztályos diák vett részt. A SARTISS Egyesület által lebonyolított, a Bihar Megyei Sürgősségi Kórház és a Bihar megyei SMURD partnerségében zajló projekt keretén belül a diákok szeptember során elsajátíthatták az elsősegélynyújtás, az újraélesztés lépéseit. A záróesemény szombaton a Körösvidéki Múzeum udvarán kezdődött, a résztvevő diákoknak a városban kialakított útvonalon kellett végighaladniuk, összesen 12 gyakorlat megoldása várt rájuk.
Az évforduló kapcsán szervezett rendezvénysorozat részeként október 11-én, szerdán különböző gyakorlatokat, mentési és elsősegélynyújtási technikai bemutatókat tartanak a váradi Szent László téren, melyek során közelebbről is meg lehet majd ismerni a rohammentők munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában