Beszámoló

2023.10.10. 08:28

A magyar népmese napja a 11-es általános iskolában

A nagyváradi általános iskola mind az öt elemi osztálya különféle programokkal készült a magyar népmese napja alkalmából.

BN-összeállítás

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szavai vezérelték a szervező tanítónőket: ,,A világ megismerésének sokféle módja van, s ezek közé tartozik az is, amit a népmesék kínálnak. A meséken keresztül érvényes tudás birtokába lehet jutni azzal kapcsolatban, hogy miként működik a világ, és milyen életfeladatai vannak az embernek. Hogyan lehet szert tenni segítőkre, mi dolgunk a bennünket veszélyeztető gonosz és ellenséges erőkkel, és hogyan lehet elgondolni, sőt megtenni valamit, amiről mindenki azt állítja: lehetetlen.” 

A negyedikesek játékkal indították a programokat, elsőként keresztrejtvényeket töltöttek ki csapatokban. Majd közösen úgy döntöttek, hogy a népmese írással is megpróbálkoznak, majd magyar motívumokat is színeztek, mindezt Kor Mária tanítónő vezetésével.

 

A harmadik osztályos diákok a Szegény ember vására című mesét dolgozták fel. Először közösen elolvasták, majd a népmeséből készült rajzfilmet is megnézték. A meseírással ők is megpróbálkoztak, majd könyvjelzőket is készítettek, magyar népi motívumokkal díszítették azokat. A második osztályosok egy mesebeli hétpróbán vettek részt, melyben Semendi Mónika tanítónő segédkezett. A tanulók csoportra osztva mérték össze tudásukat és győzték le a mesebeli gonosz szereplőket. Az elsősök, Perecz-Simo Annamária tanítónő irányításával a mesebirodalomba látogattak el. Három kapun kellett átjutniuk különböző feladatok megoldásával. Minden kapu túloldalán egy-egy népmese várta őket, melyet nagy örömmel hallgattak, illetve néztek meg. Végül lerajzolták kedvenc népmeséjüket. 

A kis előkészítősök sem maradtak ki a mesebeli programbók: Vass Annamária tanítónő meséket olvasott fel, melyet eljátszottak, majd mindenki elkészítette a maga királykisasszonyát, királyfiát, melyet haza is vihettek magukkal.

A programokat a Bethlen Gábor Alap ZRT támogatta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában