Tanácsok

2023.10.11. 16:25

A légúti fertőzések megelőzésére kérik a lakosságot

A légúti vírusfertőzések megelőzésére hívja fel a figyelmet a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP).

Illusztráció

BN-összeállítás

Tekintettel arra, hogy a következő időszakban várhatóan csökkenni fog az átlaghőmérséklet, valamint nagy ingadozás lesz a nappali és éjszakai hőmérsékletek között, és ezek a feltételek kedveznek az akut légúti vírusfertőzések, az influenza és a Covid–19 okozta megbetegedéseknek, a közegészségügyi igazgatóság a megelőzés fontosságára hívja fel a lakosság figyelmét. Közleményben emlékeztetnek, mire kell odafigyelni a betegség megelőzése, illetve fertőzés során.

A légúti tünetek jelentkezésekor forduljanak a háziorvoshoz, aki felállítja a diagnózist, előírja a kezelést, nyomon követi a beteg állapotát, és szükség esetén kórházi kezelést javasol. Kerüljék az öngyógyítást, valamint az indokolatlan antibiotikum-használatot. Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el a száját és az orrát egy egyszer használatos zsebkendővel, amelyet használat után dobjon el, vagy ha nincs zsebkendő, akkor könyökhajlatába köhögjön. Tartsa tisztán a kezét, ezzel csökkenthető a vírusok terjedése, továbbá fertőtlenítse a beltéri, különösen a közös használatban álló felületeket. Amennyiben lehetséges kerülje a zsúfolt helyeket, szellőztesse gyakran a zárt tereket és a tünetetek jelentkezése esetén hordjon maszkot. A közegészségügyi igazgatóság közleményében kitér a védőoltások fontosságára is, különösen a veszélyeztetett kategóriába tartozó személyek (például 65 év felettiek, várandós nők, legyengült immunrendszerűek, légúti vagy szívbetegségben szenvedők) esetében. A megelőzés szempontjából fontos, hogy a lakosság kiegyensúlyozottan étkezzen, gondoskodjon megfelelő folyadékpótlásról és pihenésről, kerülje a stresszt és folytasson egészséges életmódot.
Annak érdekében, hogy a lakosság akut légzőszervi megbetegedések esetén könnyebben hozzáférjen az orvosi szolgáltatásokhoz, a DSP nemrégiben frissítette a Covid–19 vizsgálatot végző szolgáltatók listáját. Így Bihar megyében 105 háziorvos végzi a koronavírus gyorstesztet (ebből 23 Nagyváradon, 82 pedig a megye többi településén található rendelőben) a rendelési idő alatt. A programban résztvevő háziorvosi rendelők neve, címe, munkaideje és a telefonszáma a DSP Bihar honlapján érhető el. Az állami és magán egészségügyi intézményekben 60 laboratóriumban és gyógyszertárban végeznek koronavírus vizsgálatot (35 Nagyváradon és 25 a megye más településein). A teljes, frissített táblázat az egészségügyi egység nevével, címével, telefonszámával, a vizsgálat típusával (RT-PCR vizsgálatok és/vagy antigén vizsgálatok) szintén a DSP Bihar honlapján érhető el: www.dspbihor.gov.ro.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában