Szüreti bál

2023.10.24. 07:02

A közösség újjáéled Hegyközpályiban

Tarsoly Normen

Kisebb kihagyás után idén Hegyközpályiban is megtartották a szüreti mulatságot szombaton. Délelőtt 11 órától a hegyközpályi református templomban kezdődött az ünnep, ahol a falu apraja-nagyja részt vett Köteles László lelkipásztor által tartott istentiszteleten, aki Isten igéjét hirdette Ézsaiás 61,10/a. verse alapján, amely így szól: „Nagy örömöm telik az úrban, víg örömre indít Istenem…” Prédikációjában az örömről beszélt a lelkész. Elmondta, hogy a biblia több százszor szólít fel, hogy örüljünk, örvendjünk. Öröm volt ez a nap mindenkinek, mert a helyi közösség újjáéled, mondhatjuk, hogy pályi magyar közösségének ez az ősz egy "új tavaszt" jelent. Az új tavasz eljövetelét most a hegyközpályiak Pop Natáliának köszönhetik, aki felvállalta a táncosok felkészítését és a rendezvény megszervezését, élvezve a táncosok, a szülők, a közösség és az elöljárók támogatását, segítségnyújtását. Csapatban újra csodálatosat alkottak, ápolva a hagyományt, éltetve a magyar közösséget. Népes számban vettek részt az ünnepi istentiszteleten a fiatalok, szüleik, az egyházközség tagjai, a település elöljárói, Somogyi Lajos polgármester és Petri Zoltán kíséretében.

Az istentiszteletet követően, déli tizenkettőkor elindultak hívogatni a fiatalok. Az egész napos útra tizenkilenc páros indult, akik először a szekereket feldíszítették, majd a hegyközpályi kultúrház előtt előadták a nyitótáncukat. A tánc után hat szekérrel elindultak Hegyközszáldobágy felé. Száldobágyról Hegyközújlakra mentek át, majd Pályiban fejezték be a hívogatást. Az útjuk során minden településen sokan fogadták őket, nagy szeretettel és gazdagon terített asztalokkal.

 

Széles palettájú korosztálya volt a szüreti mulatságra hívogatóknak. Voltak hétpróbás, veterán szüreti táncosok, és szerencsére az apróságok is elindultak a nagy útra. A legkisebb páros a 9 éves Szőke Viktória és a 11 éves Varga Kristóf volt. A hívogatót ifj. Izsáki Gyula olvasta fel az út folyamán. A község utcáin pedig Tóth Kristóf csettintgetett ostorával.

A mulatság az esti órákban a kultúrházban folytatódott. Ezúttal is sikerült megtölteni a kultúrházat mulatozókkal. Izgatottan várta mindenki az éjféli táncot, hogy milyen meglepetéssel készültek a fiatalok a nagyközönség számára. A finálé előtt Somogyi Lajos polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd a gyermekek köszönték meg Pop Natáliának az áldozatos munkát, aki szintén köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a közös sikerhez.

Eljött az éjféli tánc ideje is. A gyerekek ez alkalommal is fantasztikus táncokkal készültek. Hatalmas tapsviharral jutalmazta a nagyérdemű a felemelő előadásukat, és többször is visszatapsolták a táncosokat. Éjjel egy órakor tombolasorsolásra került sor, ahol a szerencsés nyertesek több nagyértékű és változatos ajándékot vihettek haza. A mulatság most is a hajnali órákig tartott, a Retro Band zenekar kíséretében. Akik szeretnék megtekinteni a mulatságról készült felvételeket, azok megtehetik Hegyközpályi község Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában