Munkálatok

2023.09.14. 18:44

Több helyen dolgoznak párhuzamosan a szentmártoni körgyűrűn

A Bihar Megyei Tanács közleménye szerint a váradszentmártoni körgyűrű kivitelezése egyidejűleg zajlik több munkatelepen.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

Az építők aszfaltoznak az út teljes hosszában, kivéve azokat a részeket, ahol a felüljárókon dolgoznak, késésben vannak tulajdonjogi perek miatt, vagy el kell költöztetni közműhálózatokat és magasfeszültségű vezetékeket. A Püspökfürdő felé vezető megyei út felett épülő felüljárónál a munkálatok ütemszerű előrehaladását az év első felében zajlott tulajdonjogi perek hátráltatták. Jelenleg előkészítik a vasbeton gerendák öntését, illetve a Várad felőli rámpákat és a tartópilléreket. A váradi körgyűrű kereszteződésénél a közműhálózatok és a magasfeszültségű oszlopok áthelyezése késleltette a munkálatokat. A következő hetekben kiöntik az utolsó tartóoszlopokat, a környéken pedig egy aluljáró is épül a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak.
Ilie Bolojan megyei tanácselnök azt nyilatkozta, hogy a következő két hónapban aszfaltozni fogják azokat a leágazásokat is, melyek összekapcsolják a körgyűrűt Hájóval, illetve a Váradszentmárton bejáratánál levő körforgalommal. Mivel novemberben és decemberben rosszra fordul az időjárás, valószínűsíthetően a koptatóréteget nem fogják tudni leönteni a két felüljárón.

Mint korábban többször beszámoltunk róla, a nyomvonalon két felüljáró is épül: egy 430 méter hosszú a váradi körgyűrűvel való kereszteződésben és egy 720 méter hosszú a Püspökfürdő felé vezető út és a vasúti vágány kereszteződésénél. Ha nem keletkeznek jelentősebb problémák, a jövő év őszétől kezdve torlódásmentesen lehet haladni Várad felől Belényes és Déva irányába. Mint ismert, a beruházásra kiírt tendert a Construcții Erbasu (fővállalkozó)- Drumuri Orășenești Rt.- Procons Group- Váhostav Sk. konzorcium nyerte, mely bruttó 177,2 millió lej értékben tett árajánlatot. A terelőút Nagyvárad irányából megkerüli majd Szentmártont és Félixfürdőt, biztonságosabbá és gyorsabbá téve a tranzitforgalmat. 5,75 kilométer hosszú lesz, menetirányonként kétsávos és tíz méter széles. A befektetés feltételezi több mint két kilométer hosszú bekötőút építését is, valamint három méter széles kerékpárútét a körgyűrűvel párhuzamosan. A kiindulópontja a nagyváradi Hunyadi János utca, és létesül majd három híd, két felüljáró, egy viadukt és három körforgalom is. A finanszírozást európai uniós forrásokból biztosítják a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) 2014–2020 keretében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában