Őszirózsa

2023.09.30. 12:05

Tizenhárom bihari diák a népdalverseny döntőjében

Ciucur Losonczi Antonius

A Nagyváradi Művészeti Líceum adott otthont az Őszirózsa népdaléneklési versenynek csütörtök délután. A körzeti fordulók után itt 32 diák versenyzett, Bihar megye számos települését képviselve. Nagy Gabriella igazgatóhelyettes köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy a verseny a lehető legjobb helyen lett megszervezve, hiszen a művészeti líceum a tehetségek otthona, s reméli a verseny valójában az öröméneklésről fog szólni.

A művészetis diákok meglepetéssel is készültek, elsőként Vura János trombita szakos tanár és diákjai egy polkával köszöntötték a versenyzőket, majd a zsűri értékelése előtt Mircescu Georgiana és Béres Csilla tanárnők diákjai biztosítottak ünnepi hangulatot. A Bihar megyei tanfelügyelőség részéről a fő szervezője a versenynek, Tankó Zita köszöntőjében kiemelte a népdaléneklés fontosságát és azt: örömmel tapasztalta, hogy az utóbbi időben egyre több iskolában egyre több pedagógus él a népdalok által nyújtott tanítassal, ami népünk és kultúránk legdrágább kincse.

A zsűri tagjai dr. Brugós Anikó (Bihar Megyei Kulturális Központ), Benedek Árpád (Csillagocska Alapítvány), Fehér Arthur (zene szakos tanfelügyelő), Iloc Judit (Szent László Líceum) és Kiss Tünde (Szacsvay Imre Általános Iskola) voltak. A verseny végén a zsűri elnöke, Brugós Anikó kifejtette: örül annak, hogy valódi, tiszta forrásból merítettek a versenyzők és egyre több a helyi anyagból tanult népdal (Könczey Ádám gyűjtéséből). Bihar megyét 13 diák fogja képviselni a verseny országos szakaszán a Temes megyei Szentesen októberben: Béres Kata, Nagy Léda, Bacsó Anna, Ványa Zora, Darabont Dalma, Herman Borbála, Bákai Andrea, Nagy Lilla, Nagy Dorka Fanni, Herman Róza, Bacsó Ágnes, Boda Boglárka, Dobrai Hanna -Viktória.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában