Iskola

2023.09.06. 15:36

Tartalmi újdonságokkal készül a Szacsvay Imre Általános Iskola az új tanévre

Az elektronikus osztálynaplóra történő áttéréssel, új játékos fejlesztő programokkal és szakkörökkel, nyelvvizsgára történő felkészítő tervével készül többek között az új iskolai tanévre a Szacsvay Imre Általános Iskola. Tăut Eliza igazgatóval beszélgettünk.

Fotó: Szolár Éva

Szolár Éva

A Körös utcán három előkészítő osztállyal (két alternatív step-by-step és egy hagyományos), az intézmény főépületében és a biharpüspöki tagintézményben egy-egy hagyományos osztállyal indulnak – kezdi a számvetést az igazgató. A felső tagozat pedig három párhuzamos gimnáziumi osztállyal felépülve kezdi a tanévet, amelyből az egyik az intenzív angol osztály. A püspöki tagintézményben pedig egy osztály indul minden évfolyamon. Az előzetes számítások alapján kialakított osztálylétszámok mindenhol megvalósultak, de továbbra is lehet iratkozni az iskolába, mivel még befogadhatnak gyerekeket – mutat rá az intézmény vezetője. Az alternatív osztályok ezúttal is nagy népszerűségnek örvendtek (25 fős osztálylétszámok). Felállt az új tantestület és intézményvezetés, a pedagógusok többsége kinevezett tanerő, kisebb változások csak a vezetői feladatokat ellátó vagy gyermeknevelésen lévő pedagógusok miatt adódtak, ahol helyettesekkel oldják meg a feladatot. Az intézmény minden szükséges engedéllyel rendelkezik a tanévkezdéshez, valamint június folyamán pozitív eredményekkel a bukaresti minőségellenőrző bizottság vizsgálatán is átesett. 

A legjelentősebb változás a tanközösség életében egy kísérleti programban történő részvétel lesz, amelynek keretében bevezetik az iskola minden évfolyamán a digitális osztálynaplót, természetesen az előkészítő osztályokban hozzáigazítva a korosztály igényeihez. Az elektronikus napló segítségével a szülők folyamatosan figyelemmel kísérhetik a gyermekükről nyilvántartott adatokat, ahol a bejelentkezés a böngészőkön keresztül történik a platform nevének és a belépési kód beírásával – magyarázza az igazgató. Összességében véve átláthatóbb lesz a diákok tanulmányi és magatartásbeli fejlődésének előrehaladása, a szülő bármilyen bejegyzésről valós időben szerezhet tudomást (például érdemjegy, hiányzás). Sokkal korábban szerezhetnek információt, mint a papír alapú ellenőrző vagy az év végi tanulmányi lezárás esetében történt. Ugyanakkor, egy tanulmányi osztályhierarchiát is generál a rendszer, amelyben minden szülő láthatja, hol helyezkedik el a gyermeke, de nem látja a többi gyermek helyét ebben a rangsorban – teszi hozzá. Ezen túl a rendszer másféle mutatók előállítására is alkalmas. Az új közoktatási törvény értelmében a következő tanévtől az érdemi ösztöndíjat eltérően ítélik oda és az osztály első 30 százaléka kaphatja meg. Ehhez is egy mankó az elektronikus napló azonnali visszajelzése a szülő számára. Lehetőség nyílik benne észrevételek, figyelmeztetések bejegyzésére is, illetve hangulatjelek elhelyezésére, amire szintén oda kell figyelni. Ilyeneket kaphat a gyermek például ha valamilyen házirendbe ütköző „vétsége” van, odahaza felejti a felszerelését stb. – sorolja az előnyöket.

 

Fizikai feltételek

Két helyszínen is kilátásban van egy nagyobb felújítás, ahol az egyik némileg enyhít az intézmény belvárosi elhelyezkedéséből adódó „helyszűkén”. Minden fejlesztés hátterében az alapvető irányelv a nagyobb és funkcionálisabb terek létrehozása volt – húzza alá Tăut Eliza. Az egyik a Szaniszló utcai épületegyüttes B épülete, amely új emelettel (tulajdonképpen félmanzárddal) és funkciókkal bővül. A felújítás nyomán az összes laboratóriumot oda koncentrálják, illetve ebben a térben kap helyet a könyvtár is. Az alagsorban jelenleg egy kisebb tornaterem működik, amely a tervek szerint iskolai étkező lesz, hiszen az új közoktatási törvény szerint az intézményeknek meleg ételt is biztosítaniuk kell a diákoknak. Jelenleg a beruházás közbeszerzési eljárás alatt van. Az Úri utcára nyíló új iskolaépület esetében pedig a területrendezési terv készült el az önkormányzat közlése szerint, mint ahogy azt már megírtuk.
A püspöki tagintézmény épületének felújítását ugyan már jóváhagyta az önkormányzat, de a kivitelezés pontos időpontja még nem ismert. Ott egy energiatakarékossági újjáépítést hajtanak végre, de az épület struktúrája nem változik. A nagyváradi helyi tanács határozata értelmében az épület multifunkcionális terekkel fog rendelkezni, eltávolítják a burkolatot és az épület egészét szigetelik, valamint új homlokzatot is építenek. Emellett új fűtésrendszert is kap a Juhász Gyula Általános Iskola.

Szakkörök

A Szacsvay Imre Általános Iskola tanterven kívüli programjai, szakkör-kínálata eddig is rendkívül széles körű és magas minőséggel rendelkezett, de ez tovább bővül. Létezik egy Mindlab elnevezésű nemzetközileg elismert és szépen felépített játékos programterv, amelyet ha lesz érdeklődés a szülők körében, szeretnék meghonosítani az iskolában is – osztja meg Tăut Eliza. A Mindlab társas játékok felhasználásával egyszerre fejleszti az érzelmi intelligenciát, a logikus gondolkodást és erősíti a csoportkohéziót is. Előkészítős és ötödikes kezdő osztályoknak lesz felajánlva, hiszen egy évfolyamokra felbontott programról van szól, amelynek keretében az iskola pedagógusait is felkészítik fejlesztő program megvalósítására. Az elindítása kizárólag az érdeklődő szülők és gyerekek számától függ majd – mutat rá. 

 

Folytatódik a közlekedési szakkör munkája, amelyet Csorba Krisztián tanár önkéntesen koordinál. A partnere Jakab Róbert közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakember a „Keep Hope Alive” Egyesület részéről, aki az eddigiektől eltérően a nagyváradi várból az iskolába költözteti a székhelyét és az eszközeit, ami jelentős előrelépés a tanközösség számára, hiszen ezzel várhatóan több tevékenységben vehetnek részt. Szintén újrakezdi működését a földrajz szakkör délutánonként, amelynek koordinálását Tăut Eliza vállalta fel. Ő szabadtéri programokkal szeretne kedveskedni a természetkedvelő tanulóknak. A biológia szakkörösöknek a Comuniteca is tovább fog működni, amely Kincs Gréte tanár ötletének megvalósítása. A program széles tematikájával (a növényvilágtól az emberi fejlődésig) sok gyermeket mozgósított az elmúlt években és várhatóan a következőkben is így lesz. A zenei tehetséggondozás keretében sokáig működött az iskola kórusa is, amely regionális és országos díjakat hozott az iskola számára, de a járvány miatt jó időre el kellett köszönni ettől a közösségi tevékenységtől. Az idei tanévtől azonban lehetővé válik a kórus újraindulása, amelyet a továbbiakban is Kiss Tünde zeneszakos tanár vállalt fel – árulja el az igazgató. Rövid időre, Sele Tünde aligazgató is bekapcsolódik a beszélgetésbe, aki a gimnáziumi tanulók számára előkészített idegen nyelvi terveket osztja meg. Szeretnék a tanulókat Cambridge angol nyelvvizsgára felkészíteni, ezzel is előretekintve a középiskolai évekre és az érettségire. Előzetesen fel fogják mérni, hogy milyen érdeklődés volna egy ilyen felkészítőre – mondja az aligazgató. Egy másik pozitív változásnak tekinti az intézmény a Pusztai Farkasok Hagyományőrző Íjászegyesület gyakorlóhelyének az iskolába költöztetését, valamint szorosabb együttműködési feltételek felállítását / létrejöttét, ezzel is megnyitva a gyerekek jóval szélesebb köre előtt ezt a tevékenységet. 

Tanévnyitó

A tanévnyitó ünnepségre a Szacsvay Imre Általános Iskola mindhárom helyszínén szeptember 11-én, hétfőn reggel kerül sor. A biharpüspöki Juhász Gyula Általános Iskolában 8.30 órától (Püspöki/Matei Corvin út 106/A szám), a Körös utcai épületben 8.30 órától (Körös/Tudor Vladimirescu utca 42 szám), míg a főépületben 10 órától (Szaniszló/Mihai Eminescu utca 28 szám) lesz az ünnepélyes évnyitó. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában