Vihar

2023.09.23. 23:18

Viharos időjárás Bihar megye több településén

Forrás: Facebook/Oradea-csoport

Fotó: Fotó: Răzvan Pop

Erdon-összeállítás

Szinte napra pontosan két hónap telt el a legutóbbi nagy vihar óta, szombaton este pedig ismét erős széllökésekre, villámlásra, jégesőre figyelmeztető Ro-Alert riasztást kaptak Nagyvárad és több Bihar megyei település lakosai. Ezúttal viszont távolról sem volt olyan pusztító a vihar, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék csak a már megszokott problémát okozta: a víz elöntött több váradi utcát is (például a Körös áruház előtti útszakaszon, az Oneștilor utcán a Prima tömbházak előtt), néhány megyei utat, és a közösségi oldalak tanúsága szerint Hegyközcsatárban jégeső volt. 

Egyébként a Nagyvárad és Bihar megye több településére vonatkozó Ro-Alert riasztás szombat este 22 óráig volt érvényes, és a következő településeket érintette: Nagyvárad, Nagyszalonta, Nagyürögd, Bihar, Biharszentandrás, Bors, Körösgyéres, Cséffa, Hegyközcsatár, Oláhszentmiklós, Vizesgyán, Paptamási, Hegyközpályi, Gyapjú, Madarász. Eszerint erős, a 90 km/órát is meghaladó széllökésekre, gyakori villámlásra, jégesőre, heves esőre lehetett számítani, a lezúduló víz mennyisége elérhette a több mint 25 liter/négyzetmétert is. A figyelmeztető üzenetben a Bihar megyei katasztrófavédelem arra is felkérte a lakosságot, hogy vonuljanak fedezékbe, és ne is vezessenek, ha az megoldható. A rossz látási viszonyok miatt közúti baleset is történt Hegyközkovácsi és Szalárd között, három autó ütközött össze.

 

Vasárnap délelőtt újabb narancssárga és sárga jelzésű riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a zivatarok, felhőszakadások miatt. A meteorológusok szerint vasárnap 15 órától hétfő hajnali 3 óráig Temes, Arad, Krassó-Szörény, Mehedinţi és Gorj megyében, valamint Hunyad megye hegyvidéki részén felhőszakadásokra lehet számítani, a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 40–50, helyenként a 70 litert négyzetméterenként. Vasárnap 13 órától hétfő 10 óráig a Bánságban, a Körösvidéken, Máramarosban, valamint Erdély és Olténia nagy részén villámlással kísért záporokra, az 55–70 kilométeres óránkénti sebességet elérő széllökésekre, helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25–30, helyenként a 40–50 litert négyzetméterenként. A sárga jelzésű riasztás Szatmár, Szilágy, Máramaros, Bihar, Kolozs, Beszterce-Naszód, Fehér, Maros, Dolj és Hunyad megyére érvényes. 

Kapcsolódó cikkünket ITT olvashatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában