Fesztivál

2023.09.27. 13:40

Réviek Hajdúszoboszlón, a testvértelepülések találkozóján

BN-összeállítás

Bor- és Gasztrofesztivál helyszíne volt szeptember közepén Hajdúszoboszló. Ugyanakkor zajlott a város testvértelepüléseinek második közös találkozója. A németországi Bad Dürrheim, a lengyelországi Dzierzoniów, a szlovákiai Késmárk, a csehországi Lanskroun, illetve a romániai Dicsőszentmárton és Rév küldöttségeit köszöntötték szeptember 14-én, csütörtökön este dr. Kovács Gergely szoboszlói alpolgármester és Kanizsay György, a helyi turisztikai bizottság elnöke a vendégek tiszteletére rendezett közös vacsorán, majd ismertették az elkövetkező napok programjait. Szombaton délelőtt a vendégek Hortobágyra kirándultak és lovasszekereken járták be a pusztát, megtekintve a szürkemarha- és a rackajuhállományt, illetve a csikósok bemutatóját, köztük az ötösfogatot munka közben. Délután a Borlovagok felvonulásával kezdődött a Bor- és Gasztrofesztivál Hajdúszoboszló szívében, a Szent István-parkban. Az ünnepélyes megnyitón Czeglédi Gyula hajdúszoboszlói polgármester elmondta, öröm számukra, hogy Tokaj városát vendégül láthatják, hiszen a tavaly Hajdúszoboszló volt Tokaj díszvendége. A 950 éves Tokaj és Hajdúszoboszló kiemelkedő értékei, előbbinek a bora, utóbbinak a vize egyesült a színpadon, és alkotta meg a VinAqua elnevezésű fröccsöt, amiből a rendezvény résztvevőit is megkínálták, illetve helyben készült finomságok várták a rendezvényre érkezőket. Az est koncertekkel és előadásokkal folytatódott. Az idei Bor- és Gasztrofesztiválon Magyarország különböző régióiból közel 10 borászat képviseltette magát.

A testvértelepülések delegációit este díszvacsorán köszöntötte Czeglédi Gyula polgármester. „A tavaly aláírtunk egy olyan megállapodást, amiben kinyilatkoztuk, hogy mindenféle nagypolitikától függetlenül mi az együvé tartozás, az európaiság jegyében, a kölcsönös tisztelet, szeretet, a megbecsülés jegyében kívánjuk a partnerséget tovább fejleszteni (…)” – fogalmazott, majd a testvértelepülések delegációinak a vezetői köszöntötték a jelenlévőket. Szombaton a csongvai (Déva melletti település) születésű Pávai Vajna Ferenc által felfedezett szoboszlói termálvíz gyógyító hatásaival ismerkedhettek meg a delegációk tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában