Projektek

2023.09.27. 18:03

Részvételi költségvetés: fő a biztonság!

Zajlik a nagyváradi részvételi költségvetés szavazási időszaka. Szeptember 18. és november 27. között az online, november 28. és december 10. között pedig az urnás voksolás kerül sorra. Összesen 41 projekt közül lehet választani.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Mint portálunkon is olvashattak róla, a váradi polgárok 66 projektet nyújtottak be az idei részvételi költségvetésre. A polgármesteri hivatal által kiadott közleményben arra hívják fel a figyelmet, hogy a 66 projekt közül negyvenegyet hagytak jóvá, huszonötöt elutasítottak. „A 25 elutasított projekt nem felelt meg a részvételi költségvetési szabályzatnak. Az elutasítás fő okai a következők voltak: a javaslatok túllépték a részvételi költségvetésben a projektekre meghatározott maximális 100.000 lejes összeget, vagy az önkormányzatnak már van hasonló projektje, elkészített műszaki dokumentációja. Felhívjuk a figyelmet, hogy egy személy mind online, mind a városrészekben szervezett találkozókon szavazhat, de mindkét alkalommal csak egy projektre” – magyarázta Eduard Florea, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal gazdasági igazgatóságának a vezetője.

Csakúgy, mint a korábbi években, idén is több javaslat vonatkozik a közlekedésbiztonságra. Mint arról már beszámoltunk, az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei szervezete többek között azt javasolta, hogy létesítsenek piros felfestésű zebrákat a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium Nagysándor József (Aurel Lazăr) utcai hátsó bejáratához, valamint a Körös utcai evangélikus egyházközség óvodájához. Az iskolánál ugyan van egy zebra a hátsó bejárattól körülbelül 50 méterre, de a diákok mindig a rövidebb utat választják, ezért jobb lenne, ha a meglévő zebrát átköltöztetnék az iskolához, áll az indoklásban. Az evangélikus óvodával szemben van a parkoló, ezért most a gyermekeiket az óvodába hozó szülők autóikból kiszállva egyszerűen átvágnak az úton, és nem mennek mintegy 150 métert a legközelebbi zebráig. Egy másik polgár fekvőrendőrös gyalogátkelők létesítésére tett javaslatot a város balesetveszélyes övezeteiben, például az Aradi és a Dacia úton, illetve az iskolák mellett. Egy másik javaslat úgynevezett Kiss and ride (Csókolj és hajts tovább) típusú területek kialakítására vonatkozik. Ezek az elemi iskolák melletti helyek, ahol az autósok nyugodtan leállhatnak, bevihetik gyermekeiket az iskolába anélkül, hogy az autó fenntartaná a forgalmat. Az összes javaslat megtekinthető az activ.oradea.ro honlapon, és ugyanezen a felületen lehet megejteni az online szavazást is. Szeptember 18-tól kezdődött az első kör, azaz az online voksolás, majd november 28-tól december 10-ig a papír alapú következik a lakónegyedekben és a váradi cégek székhelyén. Az online szavazáshoz a polgároknak regisztrálniuk kell az activ.oradea.ro felületen, vagy be kell jelentkezniük a Facebook-fiókjukkal. A lakónegyedekben és a különböző vállalatoknál szervezett találkozókon a résztvevők szavazólapokat kapnak, melyeken szerepel a voksolásra jóváhagyott projektek listája. A részvételi költségvetés teljes büdzséje 1.500.000 lej, minden projektre maximum 100.000 lejt lehet költeni áfával együtt. A projektek kiválasztása és megvalósítása az online felületen és a nyilvános találkozókon kapott szavazatok összesítése alapján történik, amíg el nem fogy a másfél millió lejes keretösszeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában