Tanügy

2023.09.07. 17:04

Püspökségi támogatással és önerőből szépül a Szent László Líceum

Sok minden megvalósulhatott a nyári szünetben a Szent László Líceumban a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatásával, illetve a szülők és a jóakaratú emberek segítségével és adományainak köszönhetőn.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az idei tanévkezdet előtt is „építgették, szépítgették” az iskolát – tudtuk meg Konrád Katalin igazgatótól. Osztálytermek és irodák parkettjét csiszolták fel, illetve idén is kaptak padokat a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatásával. „Arra törekszünk, hogy szinte minden osztálytermünkben egyszemélyes padok legyenek. Ez nemcsak a járványnak a mellékterméke, hanem valóban sok helyzetben hasznos, például különböző vizsgáknál” – hangsúlyozta. Sok minden megvalósulhatott a szülők és a jóakaratú emberek adományainak köszönhetőn is, akik az iskola egyesületének, a Pro Schola Sancti Ladislainak tették meg felajánlásaikat.

 

Az udvaron egy szép új teraszt alakítottak ki, melyet rekreációs sarokként használhatnak majd a gyermekek. Beszélgethetnek ott a szünetekben, szocializálódhatnak. A nyári vihar nagy károkat okozott ebben az iskolaépületben is. Július 25-ig az összes felső termet kifestették, ezek beáztak, a tetődarabokat pedig az udvaron találták meg. Az alkalmazottak, a tanárok, a diákok hozzátartozói összefogásának hála azonban rendbe lettek téve a dolgok. Mindenki besegített, kármentettek, amit tudtak, helyre raktak, és Böcskei László megyés püspök is küldött egy profi csapatot. Kiderült, hogy nemcsak cserép-, hanem bádogteteje is van az ingatlannak, a szél mindkettőt megrongálta egy jelentős méretű felületen.
Új szakok ugyan nem indulnak, viszont a kilencedikes osztályok mind beteltek. „A cukrász és szakács osztályban akkora volt a túljelentkezés, hogy felvételi vizsgát kellett szerveznünk. Látszott, hogy a gyermekeket valóban érdeklik ezek a mesterségek, nem életükben először sütnek tortát” – fejtette ki az igazgató. Az egyik ötödik osztály intenzív angol, a másik pedig reálos, ahol a választható tantárgy a robotika, és a két előkészítő osztály is betelt.

 

Nagy összegű támogatást kaptak a magyar kormánytól egy zeneterem kialakítására, a különböző hangszerek már várják a diákokat. Megtudtuk azt is, hogy júniusban a bukaresti minőségellenőrző bizottság (ARACIP) járt az iskolában, és a 2023–2024-es tanévre érvényes hat kiváló minősítést is adott, olyan területeken, mint például okoseszközöknek a használata a tanításban, projekteknek a sikeres megpályázása, a leendő diákoknak a hatékony megszólítása, fejlesztési tervek, magasan szakképzett oktatói gárda.

 

Dulău Dianna igazgatóhelyettes elmondta, hogy a hamarosan kezdődő tanévben egy smart laborja is lesz az iskolának. Egy országos pályázaton nyertek, és folyamatban van ennek a teremnek a berendezése, mely attól lesz okos, hogy olyan eszközöket szerelnek fel benne, melyek a modern oktatást segítik elő. Például kényelmes, több irányból hozzáférhető székek és asztalok, szoftverek és egyéb felszerelések, melyekkel könnyebben lehet oktatni mind a természettudományokat, mind a szaktantárgyakat. Az úgynevezett kistanárit, vagyis a tanító nénik szobáját is kifestették, és felújították a sekrestyét is, új bútorzatot kapott. Az udvaron pedig két szabadtéri fitneszgépet állítanak fel, magyar pályázati pénzből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában