Hitélet

2023.09.21. 15:50

Óvodai bibliahét a Csillagocskáknál

Isten házában kezdi a tanévet a Csillagocska Református Zeneóvoda. Ezen a héten minden reggel bibliai történetekkel, imádsággal, énekkel kérik Isten áldását az óvodásokra és az új tanévre.

P. Nagy Noémi

Már hagyománynak számít a Csillagocska Református Zeneóvodában, hogy az új tanévet óvodai bibliahéttel kezdik el, amikor a kicsik nemcsak bibliai történetekkel, énekekkel ismerkednek meg, hanem a templomi liturgiához is közelebb kerülnek játékos, természetes módon. Idén szeptember 18–22. között zajlik a bibliahét, és minden nap a templomban indult a gyermekek napja. Ezeken az alkalmakon, és nem csak, a templomi istentisztelet rendje szerint folynak a foglalkozások, természetesen a gyermekekre szabva. Kabai Kitty, a Nagyvárad-Réti Református Egyházközség beosztott lelkipásztora elmondta, hogy ez egyfajta Csillagocska-módszer, ami segíti a gyermekeket abban, hogy közel érezzék magukhoz a templomi környezetet, hogy tudják, mi történik az istentiszteletek során. Nemcsak az óvoda lesz barátságos környezet számukra ily módon, hanem a templom is, ahova szívesen járnak majd. Ugyanazokat a dalokat éneklik az óvodában is, össze tudják kapcsolni a mindennapi életet és a hitéletet – hangzott el. Egyébként a Csillagocska óvodában minden pénteken tartanak gyermek istentiszteleteket, amelyek mindig úgy épülnek fel, hogy a klasszikus liturgikus elemeket az énekkel és gyermekjátékokkal egészítik ki.

Benedek Árpád, a Csillagocska Református Zeneóvoda zenepedagógusa elmondta, hogy az év eleji bibliaheteket és a pénteki gyermek istentiszteleteket is igyekeznek módszeresen felépíteni: úgy, hogy az óvodásokat tudják játékos és barátságos módon templomlátogatásra nevelni. „Azért nevezném Csillagocska-módszernek, mert a liturgiát követve olyan eszközt alkalmazunk, ami a gyerekeket hitre, szeretetre, tisztaságra, szépségre neveli, és ez nem más, mint a játék. A játékon keresztül nemcsak a mindennapi életre tudjuk megtanítani a kicsiket, hanem arra is, hogy a templomban hogyan kell viselkedni, hogyan kell imádkozni, és hogyan kell hinni Istenben” – mondta el Benedek Árpád. Hozzátette: nagy hangsúlyt fektetnek a magyar néphagyományok ápolására is, hiszen a gyermek istentiszteleteken olyan népdalzsoltárokat is énekelnek, amelyek dallamait magyar népdalok adják, ezek közül pedig nagyon sok a gyermekdal. Ezt a hármas módszert, vagyis a keresztény hit, a játék és a néphagyományok óvodai szintű oktatását és nevelését foglalja össze Dobrai Júlia óvodavezető, Benedek Árpád és Kabai Kitty közös könyve, amely Láttuk az ő csillagát címmel jelent meg idén tavasszal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában