Lelkészi szolgálat

2023.09.18. 16:03

Nyugalomba vonult Dénes Károly lelkipásztor

Negyvennégy évi lelkészi szolgálat után kibúcsúzott a borsi református gyülekezetből Dénes Károly lelkipásztor, ahol 33 éven át szolgált parókus lelkészként. A templomot megtöltő gyülekezet hálás szívvel mondott köszönetet lelkipásztorának, odaadó, lelkiismeretes munkájáért, az együtt megélt évekért.

Fábián Tibor

„Egy hozzánk közel álló elbúcsúzása mindig űrt hagy maga után, de ez a gyülekezet szerencsésnek mondhatja magát, mivel nyugalomba vonuló lelkésze itt marad a községben” – fogalmazott Filep Attila esperes, az első korinthusi levél 15. részének és 58. versének magyarázatában. Az igehirdető rámutatott, hogy az eltelt 33 esztendőért, a gyülekezeti közösségben elért eredményekért hálás lehet a szív. Ugyanakkor ezután is tovább kell buzgólkodni az Úr dolgában. „Jegyezzétek meg, hogy Istennek szerelmes gyermekei vagytok, akiket továbbra is bátorít és buzdít” – hangsúlyozta a bihari egyházmegye esperese. 

„Harminchárom esztendő... Ez is eltelt. Ez is elmúlt. De ennek mi együtt mind részesei voltunk” – mutatott rá a kibúcsúzó Dénes Károly lelkipásztor, aki a 122. zsoltár versei alapján hirdetett igét. „Mikor az ember elköszön, mikor tudja, hogy valami véget ér, mit kíván a maradottaknak? Béke veled! Ha megvan a lelked nyugalma, akkor képes vagy a boldogságra, akkor képes vagy arra, hogy hálát adj” – folytatta gondolatait. Az eltelt éveket Dénes Károly így értékelte: „Ahol békesség van, ott van béketűrés. Ott van építkezés és tudjuk, hogy az élet nehézségeit képesek vagyunk együtt elhordozni. Ahol az ember összefog, ott van építkezés. Akár téglából, akár lelkileg. Jönnek emberek, politikusok, akik ígérnek mindent, de egyedül Isten hűséges az emberhez. Ahol a békesség megvan, ott megvan a jövő boldogulásának a reménysége.” „Köszönöm Istennek, hogy köztetek lehettem és veletek lehettem” – zárta gondolatait az igehirdető.

 

A továbbiakban is a kibúcsúzó lelkipásztornál maradt a szó, aki felvázolta életútját, felsorolta szolgálati helyszíneit. Mint mondotta, 1979-ben ő volt a legfiatalabb lelkipásztor, 2023-ban pedig ő a legidősebb lelkész az egyházmegyében, de talán az egyházkerületben is. Kiemelte a nagyobb gyülekezeti munkálatokat, köszönetet mondott a gyülekezeti munkatársainak és a teljes gyülekezetnek. „Én ebben a közösségben jól éreztem magam. Vidáman szolgáltam. A kiégés soha nem fenyegetett. Egyedül Istené a dicsőség” – zárta szavait Dénes Károly.

Az istentisztelet további részében az esperes, a gyülekezet gondnokai, a helyi polgármester, a meghívott lelkipásztorok méltatták a nyugalomba vonuló lelkész érdemeit, átnyújtották ajándékaikat. Szolgált a gyülekezeti énekkar, szavalt Bajgyik-Baranyi Botond. A templom előtti téren fellépett a helyi Galagonya Néptáncegyüttes. Az alkalom a kultúrházban vendéglátással folytatódott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában