Kiállítás

2023.09.21. 17:59

Nyári emlékekkel telt meg a Tibor Ernő Galéria

A vásznon, papíron, vagy egyebeken megörökített nyári emlékek, impressziók kerültek ki a nagyváradi Tibor Ernő Galéria falaira. A szerdai megnyitó keretében többen is beszámoltak élményeikről.

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

Ha nyár, akkor alkotótáborozás! A nagyváradi Tibor Ernő Galéria tagjai számára a nyaralás telis-tele volt az alkotás örömével. A nyári hangulatból egy jó nagy adagot sikerült megőrizni a vásznakon, így telhetett meg a Kanonok soron található galéria is élményekkel, emlékekkel, benyomásokkal. A galéria művészei számos alkotótáborban vettek részt idén, a legjobb alkotásokat pedig a Táborok, képek elnevezésű kiállítás keretében mutatták be, amelynek a megnyitóját szerdán 17 órakor tartották.
A jeles alkalmon Csathó Töhötöm, a galéria művészeti vezetője köszöntötte a jelenlévőket, akik szép számban összegyűltek a galéria falai között. A művészeti vezető, mielőtt kitért volna a táborokra, felkérte a társaság egykori elnökét, Gavrucza Tibor nyugalmazott lelkipásztort, hogy mondjon el egy imát az alig néhány nappal ezelőtt elhunyt Széll Katalin képzőművész emlékére. Mint elhangzott, a nagyváradi művész tiszteletére a közeljövőben emlékkiállítást is fognak szervezni.
A megemlékezés percei után ismét előtérbe kerültek a kiállított alkotások, amelyek a vámospércsi és a micskei alkotótáborokban születtek. Az ünnepélyes megnyitón szintén jelenlévő Kosztandi Mihály volt micskei polgármester elmesélte, milyen volt három évvel ezelőtt az első alkotótábor alkalmával megismerkedni a nagyváradi alkotókkal, majd milyen volt a közelebbi ismerkedés, barátkozás. Kiemelte, az alkotótáborok révén a micskei közösség nemcsak kiváló alkotóművészekkel, hanem nagyszerű emberekkel ismerkedhetett meg, akiket mindig örömmel látnak viszont a településen. A tárlatnyitón részt vett Gavallér Lajos micskei lelkipásztor is, akinek Csathó Töhötöm ugyancsak köszönetet mondott, ugyanis az ő jóvoltából volt hol megszállniuk az alkotóknak.

A megnyitó keretében több alkotó beszámolt néhány szóban saját élményeiről. Elmondták, hol jártak, milyen táborokban, milyen tájakat láttak, és milyen szeretetteljes emberekkel, barátokkal tölthették a nyarat. A művészek kihangsúlyozták, a nyári alkotótáborok keretében gyakran még a kísérletezési vágy is felébred a képzőművészben, és társai körében olyan eszközökhez is nyúlhat, amelyekkel egyébként nem merészelne kísérletezni. A tájak pedig, ahol az ilyen táborok alkalmával járnak, annyira szépek, hogy nem lehet őket nem megfesteni…
A kiállítás keretében az érdeklődők megtekinthetik Gavrucza Tibor, Vassy Erzsébet, Csathó Töhötöm, Marian Noémi Éva, Barbici Éva és Popon Krisztina különleges, és még friss, ropogós alkotásait. További kiállítók: Bányai Szabados Katalin, Csordás Piski Ibolya, Balajti Károly, Szabó Enikő Anna, Ujlaki Ildikó, Márton Katalin, Rob Ibolya, Bánházi Gyöngyi, Nyitrai Károly, Angyal Anikó, Papp Gábor, Mierluțiu Emilia, Treier Erzsébet, Furceanu Enikő, Fenyvesi Fanni. Az ünnepi alkalomhoz nagyban hozzájárult a Duo Sola Fide előadása Fórián Andrea író és Thurzó Sándor József brácsaművész jóvoltából.
A legközelebbi kiállítást a tervek szerint október elsején nyitják meg a galériában, így addig minden bizonnyal megtekinthetők lesznek a remek alkotások, amelyek mind hűen tükrözik az élettel teli nyári vidámságot, energiát. A galéria művészeti vezetője lapunknak el is mondta, ezek a nyári alkotótáborok az olyan művészek számára is igazi feltöltődést jelentenek, akik egyébként a világtól félrevonulva szeretnek alkotni. A közösen eltöltött idő, az együtt átélt élmények mind nagy inspirációt jelentenek, aminek köszönhetően később, az egyéni, csendesebb munka során izgalmas darabok születhetnek. Az biztos, hogy a megnyitó ünnepség, az összejövetel is alátámasztotta, hogy sikeres volt az alkotók számára a nyári feltöltődés, bár a galéria tagjának elvesztése okozta fájdalom is végigkísérte az estét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában