Projekt

2023.09.18. 15:14

Növekszik a geotermikus energiafelhasználás

A nagyváradi önkormányzat 2021-ben nyújtott be finanszírozási kérelmet a Norvég Alaphoz egy új termálvizes hőerőmű építésére Dél-Őssiben.

Illusztráció

BN-összeállítás

A benyújtott projektet elfogadták, lebonyolították a közbeszerzési eljárást, aminek eredményeképpen a nagyváradi polgármesteri hivatal csütörtökön aláírta a kivitelezési szerződést az Igna Construct és a Crito Prod cégekkel. A szerződés értéke 20.987.557 lej áfa nélkül. A projekt megvalósulása után növekedni fog a megújuló energiaforrásokból nyert fűtés- és a meleg víz felhasználás, valamint új hőenergia-termelő kapacitást hoznak létre a város távhőrendszerében. A termálvizet két mélyfurásból nyerik, az egyik a 4005-ös számú, az Aradi úton van és a Transgex cég tulajdona, a másik az 1720-as számú, amely Szentandráson van és a Foradex Vest cég tulajdona.

A hőszivattyúk használata lehetővé teszi majd a geotermikus vízből származó hő visszanyerését. A beruházás során geotermikus hőközpontot építenek az Aradi úti nyomda mellett, ahol jelenleg egy használaton kívüli hőközpont található. Megépítik továbbá a termálvizes vezetékeket a két fúrásból a hőközponthoz, valamint a hőleadó hálózatot a geotermikus hőközpont és a dél-őssi hőközpontok között. A projekt vissza nem térítendő finanszírozása 9.925.000 lej, a különbözetet a helyi költségvetésből fedezik. A munkálatok időtartama 12 hónap, ebből 3 hónap tervezés és 9 hónap kivitelezés. Ezzel és a többi megvalósítás alatt álló beruházással a becslések szerint a geotermikus vízből származó hőenergia hozzájárulás 5 százalékról 14 százalékra fog nőni a váradi távhőrendszerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában